TRABZON MUTFAĞI
Trabzon zengin bitki örtüsüne sahiptir. Kıyı şehirdeki doğal bitki örtüsü çeşitli ağaçlıklardan oluşmuştur.
Fındık, kıslak, çobanpüskülü, avcı üzümü, muşmula, geyik dikeni, defne, orman gülü gibi çeşitli ağaçlarla dikenli
Mersin, erika gibi çalılar ve çeşitli sarmaşıklar bitki örtüsünü oluşturur.
Samsun Batum arasında yer alan bölge mutfağının ayırıcı temel besinleri karalâhana, mısır ve hamsi olup, bu üçlünün
Çorbasından ekmeğine dek sayısız kombinasyonu bulunmaktadır.
Bunların dışında patates, kabak, fasulye, süt, yoğurt, tereyağı da geleneksel mutfakta önemli yer tutar.
Trabzon'un yemeklerinin baslıcalarını şöylece sıralayabiliriz: Mısır sarması, etli lahana sarması, içli tava, hamsili pide,
hohollu pide, pazı burmalısı, hamsili pilav, kuymak, su böreği, yufka tatlısı, Laz böreği, gulya, tursu kavurması, pazı
Pilakisi, lahana kavurması, kaygana, hamsi kuşu, mısır çorbası, ısırgan çorbası, hamsili pilav, hamsili ekmek, etli mısır
Sarması, Trabzon kebabı, Hamsiköy sütlacı, zumur, kaz kaldıran, hösmeli, tomara kaygana, hamsi pilaki, sütlü kabak,
Lapa, borani, hamsi çıtlaması, hamsi ızgara.