YUMURTA VE KOLESTEROL

YUMURTA VE KOLESTEROL

YUMURTA VE KOLESTEROL

“Kolesterol” kelimesini duyduğumuzda genellikle aklımıza “ilaç, kalp krizi, damar tıkanıklığı” gibi olumsuzluklar gelir. Ancak gerçekte kolesterol vücut sisteminin önemli bir parçasıdır ve her bir hücre için önemli bir rol oynamaktadır.

Kortizon, testosteron, östrojen gibi hormonların üretiminde kullanılan kolesterol olmasaydı bizde olmazdık. Bu konuda avantajlıyız çünkü karaciğerimiz vücudun ihtiyaç duyduğu kolesterolü üretebiliyor. Yani gıdalarla almasak bile sistemimizde her zaman yeterli miktarda kolesterol bulunuyor.

Kolesterol bakımından zengin gıdalar tüketildiğinde ise karaciğerimiz daha az kolesterol üreterek toplam kolesterol miktarını dengeliyor.

Son yıllarda yapılan araştırmalarda, uzun bir süredir yüksek kolesterol ile birlikte anılan yumurtanın aslında kötü kolesterolün yükselmesinde o kadar da etkili olmadığı yönünde sonuçlar elde ediliyor.

Bu araştırmaların ortak sonucu yumurtanın her insanda aynı etkiyi yaratmadığı ve her gün yumurta yiyenlerin %70’inin toplam ve LDL kolesterol seviyesinde herhangi bir değişim gözlemlenmediği yönünde. Geri kalan %30’da ise toplam kolesterolde artış görülmüş. Ayrıca düzenli olarak yumurta yiyenlerin HDL yani “iyi kolesterol” seviyelerinde artış gözlemlenmiş.

Sonuç olarak yumurta iyi kolesterolü yükseltirken yumurta yiyenlerin %70’inde kötü kolesterol ve toplam kolesterol yükselmiyor. Burada önemli olan nokta kolesterol ilacı kullanıyorsanız geri kalan %30’un içinde olabileceğiniz ihtimalini göz ardı etmeyerek yumurta tüketmeye başlamadan önce doktorunuza danışmanız.

Her Yumurta Aynı Değil

Markette yumurta reyonuna gittiğinizde pek çok farklı yumurta çeşidiyle karşılaşabilirsiniz. Yumurtalar, üretildikleri tavuk çiftliğinin koşullarına ve hayvanların beslenme şekline göre farklılaşır.

Geleneksel Yumurtalar: Standart ve en ucuz market yumurtasıdır. Bu yumurtalar çoğunlukla gün ışığı görmeyen, vitaminlerle (bazen antibiyotik ve hormonlarla) gelişim süreci hızlandırılan tavuklardan elde edilmektedir.

Organik Yumurtalar: Organik yumurtalar organik gıdalarla beslenen tavuklardan elde edilir. Hayvanın gelişim sürecinde herhangi bir hormon veya antibiyotik kullanılmaz. Organik yumurta üretiminde hayvanın gün ışığına erişimi kısıtlıdır.

Çayır Yumurtası:

 “Serbest gezen tavuğun yumurtası” olarak bilinen çayır yumurtası adı üstünde dışarıda serbest gezen, bitki ve haşere (tavuğun doğal besini) yiyen tavuklardan elde edilir.

Uzmanların en çok tavsiye ettiği yumurtadır ancak klasik yumurtaya göre oldukça pahalıdır. Organik yumurtayla serbest gezen tavuk yumurtası aynı şey değildir.

 

Omega 3 Bakımından Zenginleştirilmiş Yumurtalar: Geleneksel tavuk çiftlikleriyle aşağı yukarı aynı koşullardaki çiftliklerde üretilir. Ancak hayvanların beslenmesinde keten tohumu gibi omega 3 bakımından zengin yemler kullanılır.

Omega 3 bakımından zenginleştirilmiş yumurtalarda normal yumurtanın 5 katına kadar daha fazla omega 3 bulunur.

Serbest gezen tavuğun yumurtası ile geleneksel yumurta arasındaki en önemli fark besin değeridir. Gezen tavuk yumurtası normal yumurtaya göre 3 kat daha fazla E vitamini, 1.5 kat daha fazla A vitamini, 7 kat daha fazla beta karoten, 3 kat daha fazla omega 3, 1/3’ü kadar kolesterol içerir.

 

chef-karatas@hotmail.com
Kullanıcı Sözleşmesi