ELVEDA EY  ŞEHR- İ RAMAZAN 17.

ELVEDA EY  ŞEHR- İ RAMAZAN 17.

ELVEDA YA  ŞEHR- İ RAMAZAN 

Yüce Allah Kur´an´ı Kerim´de, Ramazan Ayı insanları kurtuluş yolan götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur´an´ın indiği aydır buyuruyor. (Bakara suresi, ayet 185) Ramazan´ı önemli kılan nedenlerden birisi malumunuz üzere Kur´an´ı Kerim bu ayda indirildi Kur´an´ı Kerim, Ramazan ayının Kadir Gecesi´nde indirilmeye başlandı. Kadir gecesi ise Ramazan ayının 27. Gecesi Yüce Allah Kadir Gecesi´nin. Bin aydan daha hayırlı olduğunu müjdelemiştir. Peygamberimiz de kim inanarak ve sevabını Allah´tan umarak Kadir Gecesi´ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır? (Buhari) buyurarak, bu gecenin önemini belirtmiştir. Bilindiği üzere Ramazan ayının önemi ve onu diğer aylardan ayrı tutan ayrı bir yeri var İslam’ın temel ibadetlerinden biri olan Oruç bu ay da tutuluyor sebeple de Ramazan kutsal ayımız Kur’an-ı Kerim Ramazan ayında inmeye başladığı için bu ay, bir anlamda da Kur´an ayıdır bu vesile ile Kur´an´ın fazileti ve önemi daha iyi anlaşılıyor diyebiliriz. Kur´an okumak ve okunan Kur´an´ı dinlemek sevabı çok olan bir ibadet Ramazan ayı boyuncuda camilerde, evlerde bu ibadet fazlasıyla gerçekleştiriliyor. Şöyle buyuruluyor yüce kitabımız Kur´an´da, Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur´an´ın indirildiği aydır. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah´ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir. (Bakara Suresi 185) Gönlümüz seni çok özlemişti, Ya Ramazan Hoş geldin? Başı rahmet, ortası merhamet, sonu ise cehennemden Azad olan mübarek Ramazan ayının tüm İslam alemi için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Tutulan oruçlarımız, dualarımız kabul, Günahlarımızın af olması duası ile.

YEMEKLERİN PÜF NOKTALARINI KAÇIRMAYIN

Bazen bir yemeği yapmak istediğinizde aynı yemeğin birden fazla tarifi olduğunu görebilirsiniz. Bu noktada önemli olan o yemekle ilgili püf noktalarını öğrenmektir. Bazen ufak ölçü değişiklikleri, bazen fırının derecesi... Her yemeğin ana hatlarıyla aynı olan tarifleri, aslında minik püf noktalarıyla şekillenir.Öyle ki, mutfakla ilgili ipuçları Zaman içinde kazanacağınız tecrübeler neticesinde size kendini gösterir. Kendi tarzınızı, elinizin lezzetinizi bulursunuz. Emek olmadan yemek olmaz Bir yemeğe verilen emek, ekstra çaba, o yemeğin lezzetini hat safhaya çıkarabilir. Bu yargı pratik tarifler lezzetsizdir demek değildir. Fakat uğraşılan çeşitli malzemelerle renklendirilen tarifler her zaman daha dikkat çekici nitelikte oluyor. Ayrıca vaktiniz varsa yemeği kısık ateşte ağır ağır pişirin.

Sevginizi katın

Bu başlık kulağa çok klişe gelebilir. Fakat aynı zamanda, yemeklerinizi lezzetlendirmek adına verilen en mühim öneri de olabilir. Çünkü siz her ne kadar farkında olmasanız da gönülsüz yaptığınız işler size güzellik olarak geri dönmez, dönemez. Sevilmeyen misafire yapılan kek kabarmaz, istemeyerek yapılan börek lezzetli olmaz. Yapacağınız yemek her ne olursa olsun sevgiyle, isteyerek, özenerek yaptığınızda dünyanın en lezzetli yemeği olma şansı yakalayabilirsiniz.

 

 

KEK PASTA YAPARKEN

Kek yaparken karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın. Hamurun yapışmadığını göreceksiniz.

Pişen keki kalıbından çıkartmakta zorluk çekiyorsanız, keki dökmeden önce kalıbın içine yağlı kâğıt döşeyin. Fırından çıkardığınız zaman, kağıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz.Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını ayrı kullanmanız gerekir. Yumurtayı altında kap olan ve dar ağızlı bir huninin içine kırarsanız, akı hemen akar, sarısı huninin içinde kalır. Pastalara kattığınız fındık, ceviz, v.s.’nin dibe çökmemesi için una buladıktan sonra karışımın içine katın. Böylece piştiğinde pastanın içine eşit bir şekilde dağılmış olurlar. Pastaların üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın. Pandispanya veya kek kalıplarına boşaltmadan önce kalıpların içine yağlı kağıt koyarsanız kekleriniz yapışmaz.

KESME AŞI ÇORBASI

Malzemeler

1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 1 su bardağı nohut 1 su bardağı erişte 1 büyük boy kuru soğan Yarım su bardağı sıvıyağ ya da tereyağ 2 çorba kaşığı kuru reyhan

Tuz

Hazırlanışı

Bir tencereye haşlanmış nohut ve mercimekleri alın.Üzerine yeteri kadar suyu ilave edin.Kaynayınca erişteleri atarak haşlayın.Öte yandan bir tavada soğanları yağda kavurun.Salça,reyhanı  pişen çorbanın içine ekliyin. Çorbanın tuzunu ilave ederek sıcak olarak servis yapın.

HÜNKÂRBEĞENDİ

Malzemeler: 

  500 gr koyun eti  2 çorba kaşığı tereyağı  2 adet soğan 1 çorba kaşığı sirke  2 adet domates 2,5 su bardağı sıcak su 5 adet patlıcan 2 çorba kaşığı tereyağı  1,5 çorba kaşığı un  1,5 su bardağı süt  2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri   yeteri miktarda tuz ve kekik

Hazırlanışı:

 Tencereye etleri alıp, etler bıraktığı suyu çekene dek kavurun. Ardından tereyağını, küçük kesilmiş soğanları ekleyin. 3 dakika daha kavurun. 1 çorba kaşığı sirkeyi ilave edin Rendelenmiş domatesleri, kekiği, sıcak suyu ve en son tuzu ekleyerek, etler yumuşayana dek pişirin. Patlıcanları ateşte közleyin. Kabuklarını soyduktan sonra limonlu suda 5 dakika bekletin. Suyunu iyice süzün. Keskin bir bıçak yardımıyla çok ince kıyın.Tereyağını bir tavada eritin. 1.5 çorba kaşığı unu ekleyin. Sararana dek kavurun. Sürekli karıştırarak soğuk sütü ilave edin. Karışım koyulaştığında ateşten alın. İnce kıyılmış patlıcanları, tuzu, rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Hızla karıştırıp, servis tabağına alın. Üzerine eti koyarak, servis yapın.

MISIRLI PİLAV

Malzemeler:

  2 su bardağı baldo Pirinci  4 bardak et suyu  2 su bardağı mısır konservesi  1 kahve fincanı soya yağı  Yeterince tuz ve karabiber

Hazırlanışı:

 Pirinci ılık tuzlu suda 30 dakika kadar bekletin. Suyunu süzün. Bir tencerede yağı kızdırıp pirinci ilave edin ve kavurun. İçine mısır ve yeterince tuz ilave edip pirinçler göz göz oluncaya kadar kavurun. 4 bardak et suyunu ekleyip suyunu çekene kadar kaynatın. Ateşten alıp 20 dakika dinlenmeye bırakın. Üzerini karabiber ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

AKDENİZ SALATASI   

Malzemeler

 1 Demet taze Roka 2 Demet taze Akdeniz yeşillikleri Çeri domatesi 1 kaşık kadar nar ekşisi 150 gram kaşar peyniri (eski kaşar peyniri) Yeteri kadar Tuz Yarım demet kadar maydanoz 4 kaşık saf zeytinyağı 2 kaşık limon suyu

Hazırlanışı:

Öncelikle salataları güzelce temizleyip yıkayın ve eşit parçalar halinde bölün. Daha sonra domatesleri güzelce yıkayıp. Peyniri doğrayın. Maydanozları güzelce ayıklayıp yaprak yaprak şekliyle. Bir kabın içerisinde nar ekşisi, limon suyu , zeytinyağı ve tuz ekleyerek güzelce harmanlıyoruz.ve servise hazır hale gelecektir

KALBURA BASTI

Malzemeler: 

  1/2 Su Bardağı Süt  200 gr Margarin  4 Su Bardağı Un 1 Paket Kabartma Tozu  3 Su Bardağı Dövülmüş Ceviz İçi  Şurup İçin:  4 Su Bardağı Su 1 Kg Toz Şeker  1/2 Limon Suyu

Hazırlanışı:

 Şekeri su ile kaynatın. Tencereyi ocaktan alıp, limon suyunu sıkın. Soğumaya bırakın. Bir kapta süt ve şekeri çırpın. Un ve kabartma tozu da ekleyip, yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Üzerine nemli bir bez örtüp,15–20 dk dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle hafifçe açın. Tel süzgeç veya madeni rendenin yüzeyine hamuru hafifçe bastırarak yerleştirin. Ortasına dövülmüş ceviz koyun.Hamurun kenarlarını bir diğerinin üzerine dikkatlice kapayın. Böylece dış yüzeyde desen oluşacaktır. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana dek pişirin. Fırından aldığınız kurabiyelerin üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Birkaç dk daha fırında tutun.

 

 

chef-karatas@hotmail.com
Kullanıcı Sözleşmesi