ELVEDA EY ŞEHR - İ RAMAZAN ELVEDA 28.

ELVEDA EY ŞEHR - İ RAMAZAN ELVEDA 28.

ON BİR AYIN SULTANI RAMAZAN

On bir ayın sultanı Ramazan geldi,” nerede o eski Ramazanlar “demek biraz klişe kalıyor ama maalesef gerçekten öyle. Eskinden aile büyüklerinden küçüklerine kadar herkes bir sofrada toplanır. Sahur ve iftar beraber yapılır, oruçlar açılırdı. Hep beraber yediğimiz Cevizli Keşli Makarna bir sahur klasiği olarak hala hatıramda saklı duruyor. Günümüzde herkes yaşam derdine düştüğü, sürekli bir yerlerden bir yerlere yetişmeye çalıştığı için toparlanabilmek çok mümkün olmuyor. Eminim herkes anneanne, babaanne, dede, anne, baba, çocukların hatta komşuların olduğu iftar sofralarını özlüyordur. Ramazan ayının hepimize huzur birlik ve beraberlik getirmesini gönülden diliyorum. Oruç tutmak sağlıklı Müslümanlara farzdır; bu nedenle riskli grupta bulunanların mutlaka hekimlerinden izin alarak bu ibadeti yerine getirmeleri önemlidir. Kalp-damar ve yüksek tansiyon hastalığı olup ilaç kullananlar, diyabet hastaları, hamileler, böbrek yetmezliği ve diyaliz hastaları, kanser tedavisi görenler, çocuk ve yaşlılar ile hamileler riskli gruptadır. Bu süreyi aç ve özellikle de susuz geçirirken günlük yaşamın ve sağlığınızın etkilenmemesi için Ramazanın önemli gereklerinden birisi olan Sahur öğününün yapılmasını lütfen önemseyin ve ihmal etmeyin.

LAHANA TURŞUSU  HAKKINDA

Binlerce yıldır insanların beslenme alışkanlıklarının içinde kendine yer edinen lahana, şifası ile dört mevsim tüketiliyor.Lezzeti, bereketi ve deva etkisi ile mucizevi sebze olarak da anılan lahana, birçok hastalığı önlüyor .Probiyotik etkisi olan lahana turşusu sindirim sorunlarının üstesinden gelmenize yardım ediyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Kanser önleyici olarak biliniyor. Kalp hastalıklarının oluşmasına engel oluyor. Alzheimer gibi beyin fonksiyonlarına dayalı hastalıkların oluşmasını engelliyor. Karaciğer yağlanmasının tedavisinde kullanılıyor. Şekeri düzenliyor. C vitamini ve minerallerce güçlü olan lahana, soğuk algınlığının giderilmesine yardım ediyor. Lifli ve düşük kalorili olması ile hem tok tutuyor hem de ödem atmaya destek oluyor. Turşu mayalanırken oluşan fermantasyon esnasında antioksidan fitokimyasallar üretiliyor ve detoks etkisi sağlıyor. E vitamini yönünden zengin olan beyaz lahana, cilt ve diş sağlığını koruyor. İçerdiği flavonoidler kandaki kolesterolü düşürüyor.

  LAHANA TURŞUSUNUN PÜF NOKTALARI

Lahana turşusunun cam kavanoza kurulması gerekiyor.

Lahana turşusu kurarken mayalanmayı desteklemek için içine nohut atılması öneriliyor.

Lahananın beyaz kalması için turşuya şeker atılması tavsiye ediliyor.

Sonbaharda, tam mevsiminde kurulan turşular daha lezzetli oluyor.

Alınan taze sebzelerden birkaç gün içinde turşu kurulması öneriliyor.

Kütür kütür lahana turşuları için limondan ziyade üzüm sirkesi kullanmak gerekiyor.

İçme suyu ile kurulan turşular daha uzun süre dayanıyor.

YAYLA ÇORBA

Malzemeler

1 yemek kaşığı un 1 su bardağı yoğurt 1 çay bardağı pirinç 1 yumurta 1 yemek kaşığı margarin 1 yemek kaşığı kuru nane Yeteri miktarda tuz Kırmızıbiber

Hazırlanışı:

10 su bardağı kadar kaynamış olan suya yıkanmış, ayıklanmış pirinçler atılır ve pişinceye kadar kaynatılır. Diğer taraftan yumurta sarısı, yoğurt, un bir kâsede iyice çırpılır. Çorbanın suyundan yavaş yavaş alınıp bu karışıma ilave edilir. Hafifçe sulanan bu karışım ılınmış olan çorbaya ilave edilir ve 1-2 taşım kaynatılır.(ben naneyi bu aşamada ilave edip  Ocaktan alınır ve tuzu  ilave edilir. Eğer öncesinde ilave edilirse çorba kesilir. Üzerine kuru nane veya hafif kırmızı biberli yağ kızdırılarak gezdirilir

EKŞİLİ KÖFTE 

Malzemeler:

1 buçuk kg kemikli kuzu budu 1 su bardağı barbunya fasulye 250 gr ince bulgur 1 su bardağı nohut 2 adet domates 2 adet soğan 2 adet yumurta 2 çorba kaşığı un 2 çorba kaşığı tereyağı 3-4 dal ekşi sumak 250 gr yağsız kıyma 1/2 demet maydanoz, kıyılmış 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber 1 tatlı kaşığı kuru nane yeteri miktarda tuz, karabiber

Hazırlanışı:

 Eti, bir baş soğanla kavrulup ağır ateşte pişirin. Diğer yanda akşamdan ıslattığınız barbunya fasulye ve nohudu da ayrı ayrı pişirin.  Dört dal ekşi sumağı yıkayıp bir kâseye koyun ve üzerine sıcak su ilave edip, bir saat kadar bekletin. Sumak yerine limon da kullanabilirsiniz.  Bu arada yağsız kıyma, bir soğanın rendesi, bulgur, iki yumurta, tuz, karabiber, kırmızıbiber, maydanoz ve nane koyup, azar azar su ilave ederek iyice yoğurun.  Bulgurlar da biraz yumuşadığında 2çorba kaşığı un ilave edip, yoğurun. Elinizi ıslatıp, bu hamurdan azar azar koparıp, fındık büyüklüğünde köfteler yapın.  Haşlanmış et, nohut ve fasulyeyi büyükçe bir tencereye suları ile birlikte koyup, kaynatın. Hazırladığınız köfteleri içine atın, köfteler piştiğinde ıslattığınız sumağın suyu süzüp, ilave edin. İki çorba kaşığı tereyağında kabuklarını soyup, küp küp doğradığınız 2 domatesi pişirin, yemeğin üzerinde gezdirin. Sıcak servis yapın.

ETLİ BAMYA   

Malzemeler:

yarım paket margarin 500 gr kuşbaşı et 1 kilo taze bamya 1 çay bardağı sirke 3 orta boy domates 2 adet kuru soğan  7adet limon yeteri miktarda tuz

Hazırlanışı:

Bamyaları yıkayıp kuruladıktan sonra sap kısmını bıçak ile külah gibi çıkarın. Lezzet vermesi için uçlarından biraz kesip bir kez daha yıkayın.  İki çorba kaşığı tuzu bir çay bardağı sirkeyle iyice karıştırıp bir kenarda dinlenmeye bırakın. İrice doğranmış soğanı margarin ve et ile birlikte bir tencereye koyup kavurun. Etler yumuşadığında ise sirkede bekleyen bamyaları bol suda yıkayıp süzdükten sonra kabuklarını çıkarıp kuşbaşı doğranmış domatesler ile birlikte harmanlayıp ete ilave edip, suyunu ve tuzunu kontrol edin. Orta boy bir limonun suyunu sıkıp hafif ateşte pişirin. Daha sonra et ve bamya kıvamında piştikten sonra servis yapın.

KAŞIK SALATA

Malzemeler

3 adet domates 1 adet salatalık 2 adet sivri biber 1 adet küçük boy soğan 3 dal maydanoz 3 dal nane 3 çorba kaşığı kıyılmış badem Yarım çay bardağı zeytinyağı 1 çorba kaşığı limon suyu 1 çorba kaşığı nar ekşisi Tuz

Hazırlanışı:

Domates ve salatalığı soyup, ince kıydıktan sonra servis tabağına alın. Üzerine ince kıyılmış sivri biber, soğan, maydanoz ve nane ilave edip, harmanlayın. Kıyılmış badem serpin. Küçük bir kapta zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ve tuzu karıştırıp, salatanın üzerine gezdirdikten sonra servis yapın.

ETLİ MANTI

Malzemeleri:

1.1/2 buçuk su bardağı un 1/2 çay bardağı su 1 adet yumurta 1 çay kaşığı tuz

 İç harç malzemesi 150 gr. kıyma 1adet küçük soğan 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı pul biber Yeteri miktarda tuz

Hazırlanışı:

un, yumurta, su ve tuz eşliğinde sert bir hamur yoğur un hamuru ikiye bölün ve ayrı ayrı beze yapın Bezelerin üzerini bez ile kapatın dinlendirin. kap içine kıyma, ince doğranmış soğan, karabiber, pulbiberve tuzu katın yoğurun. Hamur bezelerini ince açın ve karelere bölün Üzerlerine harçtan koyun ve kareleri karşılıklı köşelerden birleştirin Tencerede suyu kaynatın ve tuzunu ilave edin mantıları kaynayan su içine alın Tencere açık olarak 15 dakika haşlayın sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile servis edin

VEZİRPARMAĞI

Malzemeler:

  2 adet Yumurta  1 Bardak Şeker 2 Kâse Un  1 Tatlı Kaşığı Tarçın  1 Paket Vanilya  1 Paket Kabartma Tozu  1 Paket Margarin

Şerbeti için :  3 Su Bardağı Şeker  3/5 Su Bardağı Su

Hazırlanışı:

Yağı eritip soğumasını bekleyin. 1 bardak şeker ilave edin, 2 kâse un, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 paket vanilya,1 paket kabartma tozu ve yumurtalardan birinin sarısını tatlının üzerine sürülmek üzere ayırdıktan sonra yumurtaları ekleyip hamur kıvamına getirin. Eliniz yardımıyla oval şeklinde yuvarlayıp az margarin sürülmüş tepsiye dizin. Çatal yardımıyla üstünü şekillendirdikten sonra 1 yumurtanın sarısını üzerine sürüp fırında pembeleşinceye kadar pişirin.Sıcak şerbet üzerine dökülüp soğutulduktan sonra servise hazırdır

 

 

 

 

 

 

 

chef-karatas@hotmail.com
Kullanıcı Sözleşmesi