ELVEDA EY ŞEHR - İ RAMAZAN ELVEDA 29

ELVEDA EY ŞEHR - İ RAMAZAN ELVEDA 29

 

HZ. PEYGAMBER'İN HAYATI VE AHLAKI

Emin Olmak: İnsanlara karşı hainlik etmemek, kimseyi kandırmamak Müslümanın temel özelliğidir.Hz. Peygamber'in insanlar arasında ayırıcı özelliği, 'Emin' yani güvenilir olmaktı. Güvenilir olmak, insanlara itimat etmek ve insanların kendisine itimat etmesi, çocukluğundan beri onun bir ahlakıydı. Bu nedenle ona ismiyle birlikte 'emin' lakabı verilmişti.İnsanlar onu 'emin' diye tanımış, en özel işlerinde ve sırlarında ona güvenmişlerdi. Hz. Peygamberimiz, hiçbir zaman bu güveni boşa çıkartmamıştı.'Emin olmak' peygamberliğin bir özelliğidir ve bir peygamber ahlakı olarak bize kalmıştır. Hz. Peygamber'e emin diyenler yalnızca Müslümanlar değildi; Peygamberlik gelmeden önce Mekkeliler, ona bu ismi vermişti. Hz. Peygamber, her kim olursa olsun kimsenin emanetine hainlik etmemiş, kimseyi aldatmamıştı.Bu nedenle müminler çocuklarına Muhammed ismini 'Emin' lakabıyla birlikte verirler. Bilirler ki, emin bir insan olmak mümin olmanın gereğidir.Mümin kimseyi kandırmaya tenezzül etmeyecek erdeme sahip kişidir.

BİR AYET

'Yaratan rabbinin adıyla! O insanı alak pıhtılaşmış kandan yarattı. Oku, kalem ile öğreten, insanı bilmediğini bildiren rabbin en büyük kerem sahibidir. ' (Alak suresi, 1-5, çeviri, Bekir Sadak, MÜİF Vakfı yayınları).Ramazan'ın bir adı Kur'an ayıdır. Hz. Peygamber'e Kur'an-ı Kerim bu ayda nazil olmaya başladı. İlk nazil olan Ayet-i Kerime ise 'Alak' suresinin ilk beş ayetidir. Surenin ismi Alak, yani insanın kendisinden yaratılmış olduğu sperm veya onun bir halinden gelir. Sureye böyle bir isim verilmesinin ikincil yorumu açıktır: Kur'an-ı Kerim insan ile başlar ve insanla biter, insana kendi varlık meselesi anlatılır. Kur'an-ı Kerim, Allah ile insan irtibatını anlatır. Allah, insana önce yaratılışını hatırlatarak insan olmanın anlamını ve varlık sebebini bildirir. İslam, insanın itibarının iman ve ahlakta olduğunu beyan ederek dikkatimizi Allah'a vermemizi ister. İlk ayet olan 'Rabbin adıyla okumak (besmele)' bir ilkeye dönüşerek İslam'ın bütün konularını kaplar.

Deniz Ürünleri

- Balığın taze olup olup olmadığı, gözlerinin parlak, etinin sıkı, solungaçlarının pembe olmasından anlaşılır. Parmakla bastırıldığında kısa sürede eski haline dönmelidir.

- Ellerdeki balık kokusunu gidermek için limon ya da sirke ile ovmak gerekir.

- Balıkların pullarını temizlemek için, soğuk suyun içinde 5 dakika bekletin ve yıkayın.

- Balıkların kıtır kıtır kızarması için, un yerine mısır unu ile kızartın.

- Mutfağınıza yayılan balık kokusunu gidermek için, bir tencerede az miktarda sirke kaynatın.

KREMALI ISPANAK ÇORBA

Malzemeler:

  500 gr ıspanak  150 gr kemikli kuzu parça et  8 su bardağı su  15 gr tereyağı  3 çorba kaşığı un  1 su bardağı süt kreması  4 çorba kaşığı ufalanmış lor peyniri  yeteri miktarda Tuz

Hazırlanışı:

Ispanağı temizleyip robotta püre haline getirin. Su ve eti tencereye alıp et yumuşayıncaya kadar haşlayın. Eti kevgirle ayrı bir kaba alıp kemikleri ayırın ve eti tel tel didikleyin. Tereyağını tencerede eritin. Unu ilave edip pembeleştirin. Hazırladığınız et suyu, et, ıspanak ve tuz ekleyip pişirin.  Süt kremasını ayrı bir yerde çırpıp çorbaya azar azar yedirerek ekleyin. 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın. Kâselere paylaştırıp peynir serpiştirin. Sıcak olarak servis yapın

SOĞAN KEBABI

Malzemeler

50 gr margarin 1 kg sarı soğan 300 gr kıyma Yeteri miktarda Tuz Yeteri miktarda Karabiber 1 tatlı kaşığı biber salçası 1 yemek kaşığı nar ekşisi 1 çay bardağı sıcak su 2adet sivri biber 3 adet domates

Hazırlanışı:

Soğanların kabuklarını soymadan uç kısımlarını kesin. Her birini üstten alt kısmını koparmayacak şekilde derin kesin. Bir kâsede kıyma, tuz, karabiber ve salçayı yoğurun. Soğanların arasına yoğurduğunuz kıymaları doldurup bir fırın kabına dizin. İkiye kestiğiniz biberler ve dörde böldüğünüz domatesleri de ilave edin. Nar ekşisi ve erittiğiniz 50 g Bizim Yağ’ı ve sıcak suyu küçük bir kâsede karıştırıp soğanların üzerinde gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.

ÇOBAN SALATA   

Malzemeler

1 orta boy kuru soğan 2 adet salatalık (veya 4 küçük boy) 4 adet domates2 adet sivri biber 1 adet limon  Maydanoz  2 yemek kaşığı zeytinyağıYeteri miktarda  tuz

Hazırlanışı:

Malzemeleri güzel yıkayıp dış kabuklarını ince soyup kare kare doğrayın ve yağ, limon ve tuzu ekleyin. İyice harmanladıktan sonra cam kâseye veya salata tabağına alarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

BUHARA PİLAV

Malzemeler:

2 su bardağı pirinç 350 gr kuşbaşı koyun eti 3 yemek kaşığı tereyağı2 adet havuç ½ kahve fincanı badem yeteri miktarda Tuz, karabiber 3–5 dal dereotu, maydanoz 3 bardak su,

Malzemeler:

Eti, üzerini geçecek kadar su ilavesiyle haşlayın. Pirinci kaynar tuzlu suda yarım saat bekletin. Bademleri haşlayıp kabuklarını soyun. 1-2 dakika kavurun. Havuçları iri rendeleyin. * Tereyağını tencerede kızdırın. Pirinci biraz kavurun. Üzerine badem ve havuçları ekleyin. Etleri ilave edin.

Tuz ve karabiberini ayarlayıp, 3 su bardağı et suyunu ilave edip, önce harlı sonra kısık ateşte pişirin. Demlendikten sonra dereotu ile süsleyip servis yapın.

GÜLLAÇ  

Malzemeler:

350 gr güllaç 2000 gr süt 600 gr toz şeker 250 gr toz ceviz 10 gr gül suyu 5 gr vanilya 250gr nar

Hazırlanışı:

Süt şeker ve vanilya ısıtılır.Güllaçlar 2 ye bölünerek sıcak sütün içinde ıslatılıp tepsilere dizilir. Güllaçların yarısı bittikten sonra toz ceviz konur. Geri kalan güllaç yaprakları aynı işlemle tekrar edilerek dizilir Kalan süt üzerine dökülür. Gül suyu ilave edilerek nar parçacıkları ilave edilerek servis edilir.

 

 

chef-karatas@hotmail.com
Kullanıcı Sözleşmesi