RAMAZAN-14,GÜN.2024
ŞİFA NİYETİNE
Nane Limonun İnanılmaz Faydaları
Alternatif tıp alanında geçmişten günümüze kadar iyileştirici özelliği ile bilinen nane limon, vücuda sağladığı faydaları ve hoş aroması ile bağışıklık sistemini güçlendiren bir etkiye sahiptir. Özellikle kış aylarında, aşırı halsizlik, stres ya da bitkinlik gibi durumlarda vücut için oldukça etkili olan nane limonu elbette her mevsim tüketmek de mümkündür. Sık sık hasta oluyor, vücut direncinizde düşüş yaşıyor ya da gribal enfeksiyonlardan hızlı bir şekilde kurtulamıyorsanız medikal yöntemlerin yanı sıra takviye olarak alacağınız pek çok besin ile kısa bir zamanda şikayetlerinize son verebilirsiniz. Söz konusu hastalık olduğunda akla ilk gelen yöntemlerden olan nane limon, yumuşak aroması ve nane ve limonun birleşimiyle gelen ferahlatıcı etkisi sayesinde vücudu kısa bir sürede toparlamaya yaramaktadır. Barış Manço’nun bile şarkısında yer verdiği nane limon kabuğu karışımı bin derde deva gelen şifalı etkiye sahiptir. Nane limon nasıl yapılır sorusunun cevabı çok basittir. Mevsime göre seçeceğiniz taze ya da kuru naneyi limon dilimleriyle suya atın ve karışımı 5-10 dakika kaynatın. Eğer çok sık doktora gitmeyenlerdenseniz bu yöntem ile siz de evde kendi kendinizin doktoru olabilirsiniz. O halde gelin hep birlikte nane limonun faydaları ve vücuda sağladığı katkılarını inceleyelim!
Nane limon çayının faydaları
1) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Nane limon tüketiyorum; ancak pek bir etkisini göremiyorum diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Nane ve limonun birleşimiyle oluşan bu çay, aslında bağışıklık sistemini düzenlemede ve her türlü hasarı onarmada oldukça etkilidir.
Aynı zamanda nane limon çayı vücudu temizler ve beyaz kan hücrelerine güç sağlayarak hastalıkları engellemeye yardımcı olur.
Özellikle kış aylarında sık sık gribal enfeksiyon yaşıyorsanız tüketeceğiniz nane limon ile çok daha hızlı ve etkili bir şekilde iyileşebilirsiniz.
Nane limon faydaları arasında en önemlisi diyebileceğimiz bağışıklık sistemi güçlenme etkisi sayesinde vücudunuzda bir kalka oluşturabilirsiniz.
Bağışıklık Sistemi Nedir? Bağışıklık Sistemi Güçlendirme Yolları
Nane limonun faydaları
2) Kan Dolaşımını ve Şekeri Düzenler
Gün içerisinde tüketilen çay, kahve gibi pek çok içecek kalp ritmini ve vücudun işleyişini fazlasıyla etkilemektedir.
Aşırı çay ya da kahve tüketimi sonucunda meydana gelen düzensizlikleri ortadan kaldırmak istiyorsanız nane limon doğru bir alternatif olabilir!
Kan şekerini dengeleyici ve kandaki pH değerini düzenleyici özelliği bulunan nane limon çayı, kanı temizlemekte de oldukça etkilidir. Siz de aşırıya kaçmamak şartı ile ister gün içerisinde ister gün sonunda nane limonu rahatlıkla tüketebilir, kan dolaşımı için denge sağlayabilirsiniz.
HAVUÇLU YOĞURT ÇORBA
Malzemeler:
1 tane havuç, 1/2 çay bardağı şehriye, 8 bardak su 1 tane küçük boy brokoli, 1/3 çay bardağı sıvı yağ,1 çay kaşığı toz biber, 1 yemek kaşığı un,1 kâse yoğurt.
Hazırlanışı:
İlk olarak 8 bardak suyu kaynatın. Brokoliyi yıkayıp orta büyüklükte parçalara ayırın. Havuçları soyup rendeleyin. Kaynayan suyun içine rende havuçları ve sonra şehriyeleri atın. Suyu 5 dk kaynattıktan sonra, başka bir kaba yoğurdu koyun ve içine 1 kaşık unu ekleyin. Çırpma teli ile iyice karışana kadar çırpın. Havuçlar haşlanırken Biraz karıştırıp kaynamaya bırakın.
Kaynayan sudan 2 kepçe kadar alın ve yoğurt olan kabın içine ekleyin. Yoğurt ile suyu birbirine karışana kadar çırpın. Yoğurdu da tencerenin içine yavaş yavaş ekleyin. Hemen ardından brokoli parçalarını da tencereye ekleyin ve 5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın. Son olarak yağı tavada hafifçe ısıtın. İçine toz biberi ekleyip iyice kızdırdıktan sonra çorbanın üzerine ekleyin. Sıcak servis yapın.
SOYA SOSLU BİBERLİ BİFTEK
Malzemeler:
8 adet biftek 3/4 su bardağı portakal suyu 1/4 su bardağı soya sosu 2 çorba kaşığı zeytinyağı 2 diş dövülmüş sarımsak 2 çay kaşığı biberiye 1 çorba kaşığı bal Tuz
Kızartmak için: 2 çorba kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı.
Biftek dilimlerini geniş bir kaba alın. Portakal suyu, soya sosu, zeytinyağı, sarmısak, biberiye ve balı karıştırıp etlerin üzerine ilave edin. Bu şekilde buzdolabında 8 saat bekletin. Daha sonra zeytinyağını kızdırıp biftekleri orta ateşte önlü arkalı kızartın. Fazla yağını almak için kağıt havluya çıkarın. Servis tabağına alıp üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Kalan marinatı bir tavaya alıp ocağa oturtun. Üzerine tuz ekleyin. Kaynamaya başlayana kadar orta, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin. Etlerin üzerine gezdirip servis yapın.
FESLEĞENLİ DOMATES
Malzemeler.
300 gr ıspanak 12 büyük domates Tuz, karabiber 200 gr beyaz peynir 1 adet soğan 1 adet limon suyu 1 diş sarımsak 1 demet taze fesleğen
Hazırlanışı:
Ispanağı yıkayıp suyunu süzün. Ardından domatesi de yıkayıp suyunu süzdükten sonra üzerini bir kapak gibi kesip alt kısmının içini oyup tuz ve karabiberini serpip bir kenarda bekletin. Ispanağı da ince ince kıyıp bir kenara alın. Daha sonra peyniri bir çatal ile ezip, sarımsak ve soğanı da soyduktan sonra soğanı küçük küpler halinde doğrayın, sarımsağı ise ezin. Fesleğeni de yıkayıp suyunu süzdükten sonra yapraklarının yarısını ayırın. Kalan fesleğeni kıyıp, bir kâsede peynir, soğan, sarımsak, ince kıyılmış ıspanak ve kıyılmış fesleğeni karıştırın. Tuz, karabiber ve limon suyu ile tatlandırdıktan sonra karışımı 1 saat buzdolabında bekletin. Ispanaklı karışımı bir tatlı kaşığı ile içini oyup bir kenarda bekleyen domateslerin içine doldurup, üzerine de kalan fesleğen yaprakları ile süsleyip servis yapın.
AKDENİZ SALATASI
Malzemeler
1 Demet taze Roka 2 Demet taze Akdeniz yeşillikleri Çeri domatesi 1 kaşık kadar nar ekşisi 150 gram kaşar peyniri (eski kaşar peyniri) Yeteri kadar Tuz Yarım demet kadar maydanoz 4 kaşık saf zeytinyağı 2 kaşık limon suyu
Hazırlanışı:
Öncelikle salataları güzelce temizleyip yıkayın ve eşit parçalar halinde bölün. Daha sonra domatesleri güzelce yıkayıp. Peyniri doğrayın. Maydanozları güzelce ayıklayıp yaprak yaprak şekliyle. Bir kabın içerisinde nar ekşisi, limon suyu, zeytinyağı ve tuz ekleyerek güzelce harmanlıyoruz.ve servise hazır hale gelecektir
KIZARTILMIŞ PİLAV TAVUK FİLETO İLE
Malzemeler:
300 gr Tavuk fileto 200 gr Haşlanmış pirinç 4 adet Yumurta1 adet Taze soğan 4 adet Soğan 1 demet taze kışnış 2 adet taze kırmızı acılı biber 8 yemek kaşığı Hafif Soya sos 5 yemek kaşığı Oyster sos 2 yemek kaşığı Şeker 1 yemek kaşığı Yağ
Hazırlanışı:
Tavuk fileto fazla büyük olmayan parçaları kesilip, kısaca haşlanıp, hazır bulunur pirinç haşlandıktan sonra soğuk su dökünüp, soğutulur. Taze soğan ince Julienne şeklinde kesilir, soğan dörde bölünür. Wok tava yağ ile ısıtılır, haşlanmış tavuk eti soğan ile beraber kızartılır Et hazırlandıktan sonra, pirinç eklenip, iyice karışır. Soya sos, oyster sos ve şeker ile tatlandırılıp, hazır bulunur. İkinci Wok tava yağ ısıtılır, sahanda yumurta pişirir. Taze soğan yemeğe eklenir. Acılı biber julienne, kişniş yapraklar, taze soğan ile dekor edilir.
KAZANDİBİ
Malzemeler:
4 bardak süt yeteri miktarda pudra şekeri 250 gr şeker 1 paket vanilya 1 su bardağı pirinç unu
Hazırlanışı:
Sütü kaynatın. Şekeri ve biraz suyla ezilmiş pirinç ununu karıştırıp süte katın. Karıştırmaya devam ederek 15 dakika kadar pişirin. Az yağlanmış ve üzerine pudra şekeri serpilmiş tepsiye boşaltın. Altının kahverengi bir renk alması için sadece altı yanan fırında veya ocakta çevirerek kızartın. Kazandibinin tepsiden kolayca alınabilmesi için tepsiyi hemen soğuk suya tutun. İki dakika kadar tuttuktan sonra soğumaya bırakın. İyice soğuduğunda tatlıyı karelere bölün.
Bir spatula vasıtası ile kaldırıp, ikiye katlayın. Yanık kısmı üstte olacak şekilde servis yapın.