RAMAZAN-15.GÜN. 2024
TAVUK YEMEKLERİ PÜF NOKTALARI
-Tavuğun nar gibi kızarması için, pişmesine yakın fırından çıkarıp üzerine yumuşak margarin sürün.
- Tavuğun lezzetli olması için, 3 yemek kaşığı yoğurt, bir yemek kaşığı salça, bir miktar sıvıyağ ve biraz da kırmızı pul biber koyup iyice karıştırın. Tavukları bu sosa bulayın ve birkaç saat buzdolabında bekletin. Ardından fırında pişirin.
-Tavuklar, marketlerde satılan fırın pişirme poşetinde pişirilirse daha lezzetli olur.
-Pişirilen tavuk ya da pilicin lezzeti için, karnına birkaç adet adaçayı ve yarım limon veya portakal dilimi koyun.
-Tavuk satın alırken, genç ve körpe olup olmadığını anlamak için, ayaklarındaki pulların parlak ve ince olmasına dikkat edin.
HÜNKÂR TARHANA ÇORBA
Malzemeler
350 gr süzme yoğurt 1 bayat ekmek 2 dilim bayat ekmek 3 su bardağı et suyu 50 gr tereyağı yeteri miktarda Tuz, kırmızı toz biber
Hazırlanışı:
Yoğurda 1 bayat ekmek içini ilave edip blenderden geçirin. Karışımı 8 saat bekletin. Yoğurtlu malzemeyi tencereye alın. Tuz serpin. Et suyunu yavaş yavaş ekleyip karıştırarak pişirin. İki dilim bayat ekmeği küp şeklinde doğrayın. Tereyağını tavada kızdırıp ekmekleri kızartın. Çorbayı servis kâselerine paylaştırıp kırmızı toz biber serpin. Kızarmış ekmek eşliğinde servis yapın.
MENGEN ORMAN KEBAP
Malzemeler.
1 kg. kemiksiz kuşbaşı kuzu eti 1 adet orta boy soğan 2 adet orta boy havuç 4 adet orta boy patates 200 gr bezelye 100 gram bezelye(konserve veya haşlanmış) 1 çorba kaşığı un, 1-1,5 bardak su Yeteri miktarda tuz, kekik
Hazırlanışı:
Uygun boy bir termik tabanlı tencereye etler ve ince kıyılmış soğan koyularak birlikte kavrulur. Et suyunu çekinceye kadar pişirilir. Un ilave edilerek karıştırılır. Suyu koyulur ve kapağı kapatılır.
Alev ayarı yapıldıktan 20 dakika sonra küp şeklinde kesilmiş havuçlar ilave edilerek 20 dakika daha pişirilir, küp seklinde kesilerek kızartılmış patates, haşlanmış bezelye ve tuz koyulur,10 dakika daha pişirilir. Kekik serpilerek servis edin.
MEVSİM SALATA
Malzemeler
¼ marul Göbek marul 1/5 Mor lahana 1 adet havuç 2 adet Salatalık 4 adet Yeşil soğan (İsteğe göre) Yeteri miktarda Tuz 1 çorba kaşığı Zeytinyağı ½ limon suyu
Hazırlanışı:
Göbek marul, mor lahana ve salatalık ince ince doğrayın. Havuç rendeleyin. Hepsi bir kapta karıştırılıp diğer malzemelerle birlikte harmanlanır. Kendinizin zevkinize göre tabağı süsleyip servis edebilirsiniz, üstüne dereotu dallarından koyarsanız salatanın görümünü daha da deriştirir. Afiyet olsun…
SEBZELİ BULGUR PİLAV
Malzemeler:
2 su bardağı pilavlık bulgur 1 kahve fincanı tereyağı 4 adet çarliston biber 2 su bardağı et suyu 1 adet patlıcan 3 adet domates 3 adet soğan yeteri miktarda tuz
Hazırlanışı:
Patlıcanları doğrayıp, tuzlu suda bekletin. Soğanı kuşbaşı, biberleri küçük küçük doğrayın. Soğanı yağda pembeleşinceye dek kavurun ve patlıcanları ilave edin. Biraz çevirdikten sonra diğer malzemeyi de koyup, beraberce suyunu çekinceye dek pişirin. Bir süre demlenmeye bırakıp, daha sonra servis yapın
TAVUK KÖFTE
Malzemeler
1/2 tavuk (haşlanmış, didiklenmiş) 1.1/4 kahve fincanı un2 çorba kaşığı margarin
3/4 su bardağı süt 1 kahve fincanı rendelenmiş kaşar peyniri3 adet yumurta 1 su bardağı galeta unu 1 su bardağı ayçiçeği yağı (kızartmak için) yeteri miktarda tuz 1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı:
Bir tencere içinde margarini kızdırmadan eritin ve içine unu ekleyip sarartmadan kavurun. Daha sonra kaynar sütü döküp hızlıca karıştırın. Bu şekilde pürüzsüz birbulamaç yaptıktan sonra yumurta sarılarını, rendelenmiş kaşar peynirini, tuzu, karabiberi ve tavuğu ekleyip sıkı bir halini alana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Pişirdikten sonra biraz ılıtıp buzdolabına koyun ve 2 saat bekletin. Daha sonra küçük parçalar halinde kopararak köfteler yapın. Bu köfteleri önce una sonra çırpılmış yumurtaya ve son olarak galeta ununa bulayarak kızgın yağda kızartın ve sıcak olarak servis yapın.
KARAKIZ TATLISI
Malzemeler:
Hamur İçin:
125 gr Margarin 5 Adet Yumurta 1.5 Su Bardağı Toz Şeker 1.5 Su Bardağı Un 2 Çorba Kaşığı Kakao 1 Paket Kabartma Tozu
Şerbet İçin: 2 Su Bardağı Su 1 Su Bardağı Toz Şeker
Krema İçin: 2 Çorba Kaşığı Un 2 Çorba Kaşığı Pirinç Unu 4 Su Bardağı Süt 1/2 Su Bardağı Toz Şeker
Hazırlanışı:
Margarin, yumurta, toz şeker, un, kakao ve kabartma tozunu iyice çırpın. Yağlanmış kalıba dökün. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında kızarana dek pişirin. Şerbeti hazırlayın.1 su bardağı şekerle,2 su bardağı suyu kaynatın. Soğuduktan sonra, kekin üstüne dökün. Keki buzdolabına alın. 2 saat daha dinlendirin. Üzerine dövülmüş fındık, fıstık yâda meyve dilimleriyle süsleyin. Dilimleyerek servis yapın.