RAMAZAN -16.GÜN 2024

11.02.2024 15:47
RAMAZAN -16.GÜN 2024

ELVEDA EY ŞEHR - İ RAMAZAN ELVEDA

Manevi güzelliklerle dolu olan Ramazan ayı müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimidir. Bu kıymetli zaman dilimini ibadet ve iyiliklerle değerlendiren mümin ebedi mutluluğun kapısını açar. Cehennemden kurtuluş beratını alarak zaman ve mekân cennetine doğru yol alır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır: “Ramazan Ayı gelince, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulurlar.”

YARDIMLAŞMA-DAYANIŞMA AYI…

Ramazan, öncelikle oruç gibi türlü hikmetlerle dolu bir kulluk görevinin yerine getirildiği, her türlü hayır, rahmet ve bereketi kendisinde barındıran bir aydır. Dolayısıyla Ramazan ayının en önemli özelliği oruç ibadetinin bu aya tahsis edilmesidir. Bundan dolayı Ramazan ayına “Şehr-i Siyam” denilmiştir. Ramazan orucu, hicretin ikinci yılı içinde Şaban ayında farz kılınmıştır. Orucun farz olduğu Kitap, Sünnet ve İcma ile sabittir. Kur’an-ı Kerimde, “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı” buyrulmuştur (Bakara, 2/183). Müminlere bir ikram olarak sunulan Ramazan ayı; ibadet, tövbe, dua, zikir, arınma, sosyal yardımlaşma ve dayanışma ayıdır.

TERBİYE YÖNTEMLERİ

Türk mutfağında etlerin geniş bir kullanım alanı vardır. Bu nedenle, hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin etin lezzetli olması büyük önem taşır. Etin lezzetini arttırmak için yapılan işlemlerden biri de, marine (terbiye) etmektir.

Marine etme, etin taze ot ve baharatlı bir sıvı (marinat) içinde bekletilerek yumuşatılması ve tatlandırılmasıdır.

İşte size kolayca hazırlayabileceğiniz bir marinat: Bir miktar soğanı (ör.1 kg. et için 3 orta boy soğan) çok küçük parçalar halinde kestikten sonra bir tülbentin içine koyun ve suyunu bir kabın içine çıkartın.

Aynı kabın içine bir miktar zeytinyağıyla birlikte kekik ve defneyaprağı koyun. Eti bu karışımın içine yatırın ve 24 saat bekletin. Etinizin yumuşak ve lezzetli olacağını göreceksiniz.

Etler ızgara yaptıktan sonra bekleyecekse, saklama kabını önceden ısıtıp, ağzını sıkıca kapatmak, yiyeceklerinizin daha geç soğumasını sağlayacaktır.

KAFKAS ÇORBASI

Malzemeler:

1 adet havuç  2 dal pırasa  2 adet küçük pancar  1 adet küçük boy kereviz  1 adet kuru soğan  4 yaprak beyaz lahana  2 su bardağı su ya da et suyu  1 kahve fincanı arpa şehriye  1 su bardağı süt  2 tatlı kaşığı tereyağı  2 adet yumurtanın sarısı  1 çay kaşığı tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Pırasa, lahana, havuç, pancar ve kerevizi ayıklayıp, yıkayın. İnce ince doğrayarak bir kenara alın. Çorba tenceresine küp küp doğranmış kuru soğan ile tereyağını koyun ve karıştırarak soğanı pembeleştirin. Üzerine ayıkladığınız sebzeleri ekleyin. Birkaç sefer karıştırarak hafifçe kavurun 6 su ardağı su ya da et suyunu koyup, tekrar karıştırın. 15 dakika kadar pişirip tuzunu, karabiberini ve şehriyesini ekleyin. Sebzeler pişince bir kâsede yumurta sarılarıyla sütü iyice çırpın. Çorba suyundan da katarak bu karışımı ılıtın. Sürekli karıştırarak çorbaya katın. Bir taşım daha kaynatıp, ocaktan alın. Sıcak olarak servis yapın.

PATLICAN DİZME

Malzemeler:

1 kg patlıcan 500 g kıyma 1 soğan Yarım demet maydanoz Tuz Karabiber 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için: 1 yemek kaşığı domates salçası 1 çay bardağı su

Hazırlanışı.

Patlıcanları alacalı soyun ve iki santim kalınlığında doğrayın. Kıymayı bir kaba alın. Rendelediğiniz soğan, ince kıydığınız maydanoz tuz ve karabiberi ilave edip yoğurun. Harçtan, cevizler büyüklüğünde parçalar kopartıp köfteler hazırlayın. Yuvarlak bir fırın kabına, bir patlıcan bir köfte olmak üzere yan yana diklemesine dizin. Üzerlerine zeytinyağı gezdirin. Salça ve suyu bir kasede ile karıştırıp köfte ve patlıcanların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

ÇOBAN SALATA   

Malzemeler

1 orta boy kuru soğan 2 adet salatalık (veya 4 küçük boy) 4 adet domates 2 adet sivri biber  1 adet limon  Maydanoz  2 yemek kaşığı zeytinyağı Yeteri miktarda  tuz

Hazırlanışı:

Malzemeleri güzel yıkayıp dış kabuklarını ince soyup kare kare doğrayın ve yağ, limon ve tuzu ekleyin. İyice harmanladıktan sonra cam kâseye veya salata tabağına alarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

SAFRANLI PİLAV

 Malzemeler:

  2 tutam safran  Bir buçuk su bardağı sıcak su  1 çorba kaşığı tereyağı   1 su bardağı pirinç  yeteri miktarda Tuz

Hazırlanışı:

2 tutam safranı bir buçuk su bardağı sıcak suyla karıştırın, 1 çorba kaşığı tereyağını bir tencerede eritin. Yağ kızdıktan sonra yıkanmış ve suyu süzülmüş 1 su bardağı ince, uzun taneli pirinci ekleyin.1–2 dakika kavurduktan sonra safran eklediğiniz bir buçuk su bardağı sıcak suyu ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Önce harlı ateşte sonra kısık ateşte pirinçler suyu çekene dek pişirin. 15 dakika demlendirdikten sonra servis yapın.

KARAKABAK TATLISI

Malzemeler

1 Adet Kara Kabak ( Kış Kabağı )  1 Litre Süt  1 Kg Toz Şeker

Üzeri İçin: Kararında Ceviz, Tarçın

Hazırlanışı

Kabağın kabuklarını soyup tatlı yapacak şekilde doğrayın tencereye yerleştirin 1-2 su bardağı su ilave edin ve yumuşayana kadar pişirin pişince blendırdan geçirin tekrar ocağa koyun şekerini ve sütün yarısını ilave edin kaynadıkça yavaş yavaş sütünü ilave etmeye devam edin muhallebi kıvamında olacak 15 dakika daha kaynatın ve kâselere dökün üzerini cevizle tarçınla süsleyin afiyet olsun.