RAMAZAN-17.GÜN 2024
İFTARDA YAPILMASI VE YENMESİ GEREKENLER
İftarda aynı anda çok çeşitte yemek yemek mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Çünkü mide uzun süre boş kaldıktan sonra mideye bir anda yüklenmek yanlıştır. Bunun sonucunda mide bulantısı, kabızlık, mide de yanma görülebilir.
İftarda peynir, domates, zeytin ve çorbayla başlangıç yapıp, 15 dakika sonra ana yemeğe başlayın. Oruç su ve hurma ile açılmalıdır. Ardından da bir kâse çorba içilmeli ve bir süre beklenmelidir. En az yarım saat bekledikten sonra ana yemeklere geçilmelidir. Sindirim sistemini rahatlatmak için mutlaka bir kâse çorba içmelisiniz. Her fırsatta bol bol su için. İftardan sahura kadar gece kalkıp su için. Kaybedilen su bu sayede dengede kalabilir. Yemeklerde zeytinyağı kullanmaya özen gösterin. Ekmek 2 dilimden fazla olmamalı, ekmek yerine pilav ya da makarna tercih edebilirsiniz. İftarda haşlanmış et, ızgara, sebze yemekleri, balık, tavuk eti, kuru baklagiller yenebilir. Bu yemeklerden bir kaçı tercih edilebilir. Salata ve yoğurt sofrada mutlaka olmalıdır. Karnınızı çok doyurmayın, yemeğe ara vererek yiyin. Ayrıca hızlı yemek yemekten de kaçının. Mutlaka yemekten sonra meyve yiyin. Midenizin rahatlaması için istenilen bir meyve yenebilir. Yemekten sonra oluşan yorgunluğu gidermek için yeşil çay içmek, midenin rahatlaması içinde Türk kahvesi içmek faydalıdır Yemekten sonra yürüyüş yapmak gerekir. Yarım saatlik bir yürüyüş sizi rahatlatacaktır. İftarla sahur arasında oluşan açlıkta ölçülü olmak kaydıyla ceviz, fındık, kabak çekirdeği veya badem gibi kuruyemişler yenebilir. Ramazan ayı boyunca ağır yemeklerden kaçınılmalı, sebze yemekleri tercih edilmelidir. Meyve ve sebze tüketimi de ihmal edilmemelidir.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
İftarı hızlı yapmayın: Ramazan’da bağırsak hareketleri de yavaşlamaktadır. Bu durum da kabızlık, mide ağrıları ve hazımsızlığa yol açabilir. Yemeği bir anda bitirmek yerine; yavaş yavaş, sık sık çiğneyerek tüketmek bu şikâyetleri önleyecektir. Aynı zamanda posa oranı yüksek besinler ile beslenmek de çok önemlidir. Barbunya, börülce, mercimek, nohut gibi kurubaklagiller; kayısı, şeftali, erik gibi meyveler ve tam tahıllılar tüketilmelidir. Yemek sırasında kan şekerini aşırı yükselten gazlı içeceklerden uzak durulmalı. Yemek sonrası hemen tatlı tüketilmemeli, aşırı şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar tercih edilmeli. Kızartmalar, yağlı yemekler ve ağır tatlılardan uzak durulmalıdır. Hamur işlerini tercih etmeyin
YEMEKLERİN PÜF NOKTALARI
Bazen bir yemeği yapmak istediğinizde aynı yemeğin birden fazla tarifi olduğunu görebilirsiniz. Bu noktada önemli olan o yemekle ilgili püf noktalarını öğrenmektir. Bazen ufak ölçü değişiklikleri, bazen fırının derecesi... Her yemeğin ana hatlarıyla aynı olan tarifleri, aslında minik püf noktalarıyla şekillenir. Öyle ki, mutfakla ilgili ipuçları zaman içinde kazanacağınız tecrübeler neticesinde size kendini gösterir. Kendi tarzınızı, elinizin lezzetinizi bulursunuz.
Emek olmadan yemek olmaz
Bir yemeğe verilen emek, ekstra çaba, o yemeğin lezzetini hat safhaya çıkarabilir. Bu yargı pratik tarifler lezzetsizdir demek değildir. Fakat uğraşılan çeşitli malzemelerle renklendirilen tarifler her zaman daha dikkat çekici nitelikte oluyor. Ayrıca vaktiniz varsa yemeği kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Sevginizi katın
Bu başlık kulağa çok klişe gelebilir. Fakat aynı zamanda, yemeklerinizi lezzetlendirmek adına verilen en mühim öneri de olabilir. Çünkü siz her ne kadar farkında olmasanız da gönülsüz yaptığınız işler size güzellik olarak geri dönmez, dönemez. Sevilmeyen misafire yapılan kek kabarmaz, istemeyerek yapılan börek lezzetli olmaz. Yapacağınız yemek her ne olursa olsun sevgiyle, isteyerek, özenerek yaptığınızda dünyanın en lezzetli yemeği olma şansı yakalayabilirsiniz.
KESME AŞI ÇORBASI
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 1 su bardağı nohut 1 su bardağı erişte 1 büyük boy kuru soğan Yarım su bardağı sıvıyağ ya da tereyağ 2 çorba kaşığı kuru reyhan Tuz
Hazırlanışı:
Bir tencereye haşlanmış nohut ve mercimekleri alın. Üzerine yeteri kadar suyu ilave edin. Kaynayınca erişteleri atarak haşlayın. Öte yandan bir tavada soğanları yağda kavurun. Salça, reyhanı pişen çorbanın içine ekliyin. Çorbanın tuzunu ilave ederek sıcak olarak servis yapın.
HÜNKÂRBEĞENDİ
Malzemeler:
500 gr koyun eti 2 çorba kaşığı tereyağı 2 adet soğan 1 çorba kaşığı sirke 2 adet domates 2,5 su bardağı sıcak su 5 adet patlıcan 2 çorba kaşığı tereyağı 1,5 çorba kaşığı un 1,5 su bardağı süt 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri yeteri miktarda tuz ve kekik
Hazırlanışı:
Tencereye etleri alıp, etler bıraktığı suyu çekene dek kavurun. Ardından tereyağını, küçük kesilmiş soğanları ekleyin. 3 dakika daha kavurun. 1 çorba kaşığı sirkeyi ilave edin. Rendelenmiş domatesleri, kekiği, sıcak suyu ve en son tuzu ekleyerek, etler yumuşayana dek pişirin. Patlıcanları ateşte közleyin. Kabuklarını soyduktan sonra limonlu suda 5 dakika bekletin. Suyunu iyice süzün. Keskin bir bıçak yardımıyla çok ince kıyın. Tereyağını bir tavada eritin. 1.5 çorba kaşığı unu ekleyin. Sararana dek kavurun. Sürekli karıştırarak soğuk sütü ilave edin. Karışım koyulaştığında ateşten alın. İnce kıyılmış patlıcanları, tuzu, rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Hızla karıştırıp, servis tabağına alın. Üzerine eti koyarak, servis yapın.
AKDENİZ SALATASI
Malzemeler:
1 Demet taze Roka 2 Demet taze Akdeniz yeşillikleri Çeri domatesi 1 kaşık kadar nar ekşisi 150 gram kaşar peyniri (eski kaşar peyniri) Yeteri kadar Tuz Yarım demet kadar maydanoz 4 kaşık saf zeytinyağı 2 kaşık limon suyu
Hazırlanışı:
Öncelikle salataları güzelce temizleyip yıkayın ve eşit parçalar halinde bölün. Daha sonra domatesleri güzelce yıkayıp. Peyniri doğrayın. Maydanozları güzelce ayıklayıp yaprak yaprak şekliyle. Bir kabın içerisinde nar ekşisi, limon suyu , zeytinyağı ve tuz ekleyerek güzelce
MISIRLI PİLAV
Malzemeler:
2 su bardağı baldo Pirinci 4 bardak et suyu 2 su bardağı mısır konservesi 1 kahve fincanı soya yağı Yeterince tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
Pirinci ılık tuzlu suda 30 dakika kadar bekletin. Suyunu süzün. Bir tencerede yağı kızdırıp pirinci ilave edin ve kavurun. İçine mısır ve yeterince tuz ilave edip pirinçler göz göz oluncaya kadar kavurun. 4 bardak et suyunu ekleyip suyunu çekene kadar kaynatın. Ateşten alıp 20 dakika dinlenmeye bırakın. Üzerini karabiber ile süsleyerek servis yapabilirsiniz. Servise hazır hale gelecektir
KALBURA BASTI
Malzemeler:
1/2 Su Bardağı Süt 200 gr Margarin 4 Su Bardağı Un 1 Paket Kabartma Tozu 3 Su Bardağı Dövülmüş Ceviz İçi
Şurup İçin: 4 Su Bardağı Su 1 Kg Toz Şeker 1/2 Limon Suyu
Hazırlanışı:
Şekeri su ile kaynatın. Tencereyi ocaktan alıp, limon suyunu sıkın. Soğumaya bırakın. Bir kapta süt ve şekeri çırpın. Un ve kabartma tozu da ekleyip, yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Üzerine nemli bir bez örtüp,15–20 dk dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle hafifçe açın. Tel süzgeç veya madeni rendenin yüzeyine hamuru hafifçe bastırarak yerleştirin. Ortasına dövülmüş ceviz koyun. Hamurun kenarlarını bir diğerinin üzerine dikkatlice kapayın. Böylece dış yüzeyde desen oluşacaktır. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana dek pişirin. Fırından aldığınız kurabiyelerin üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Birkaç dk daha fırında tutun.