RAMAZAN- 19,GÜN 2024

11.02.2024 27:08
RAMAZAN- 19,GÜN 2024

ELVEDA EY ŞEHR-İ RAMAZAN ELVEDA

Güzel dinimiz İslam’da ibadet sadece namaz ve oruç değildir. Peygamberimizin ifadesiyle ibadet insanın her türlü güzel davranışıdır. Yine Peygamberimizin ifadesiyle bu güzel davranışlar arasında namaz ve oruç olduğu gibi zekât da vardır, ticaret de, hakka hukuka riayet de vardır, alınan görevi hakkıyla yerine getirme de vardır ve insanın eşiyle cinsel ilişkiye girmesi de vardır. Şimdi bana Ramazan ayı oruç ayıdır.

Müslümanlar bu sene 29 gün oruç tutacaklardır. Oruç ibadetinin bereketinden faydalanabilmek için tuttuğumuz orucu bozacak davranışlardan kaçınmamız lazım gelmektedir. Orucumuzu bozacak davranışları yazım elvermediği için sizden ricam ilmihal kitaplarından açıp okunması veya Diyanete sorulması lazım gelmektedir. Kısaca yazacak olursak, orucu bozan ve sadece gününe gün gereken davranışlar vardır, ayrıca orucu bozan ve 61 gün kefareti gerektiren davranışlar vardır. Bunların bilinip orucumuzun sıhhatini bozmaksak oruç ibadetinden hasıl olan gaye zannımca gerçekleşecektir.

Ramazan ayı namaz ayıdır. Beş vakit farz namazlardan başka Peygamberimiz bu aya özel Teravih namazını Rabbimizin izniyle bizlere sünnet kılmıştır. Detayları, ilmihal kitaplarından veya Diyanetten sorulup öğrenilmelidir. Ramazan ayı zekat ayıdır. Müslümanlar, bu ayda bir ibadete bire yedi yüz verildiğinden zekâtlarını da bu ayda vermektedirler.

YİYİN İÇİN İSRAF ETMEYİN   

Allah (C.C.) bu zamanda bizlere büyük nimetler verdi. Peygamberimizin evinde bazen iki ay yemek pişmezdi. Su ile hurma yerlerdi. Suffe ehlinden bazı sahabeler sadece bir hurmayla iftarını açar, aynı hurmayla sahur yaparlardı. Bugün ise bazıları bol çeşitli yemek sofraları hazırlayıp bir kısmını YİYEREK bir kısmını ise çöpe atıyor. Biz Müslümanlar olarak Ramazan ayında her zamankinden daha fazla israfa dikkat etmeliyiz.

KREMALI ISPANAK ÇORBA

Malzemeler:

 500 gr ıspanak 150 gr kemikli kuzu parça et 8 su bardağı su  15 gr tereyağı  3 çorba kaşığı un 1 su bardağı süt kreması  4 çorba kaşığı ufalanmış lor peynir  yeteri miktarda Tuz

Hazırlanışı:

Ispanağı temizleyip robotta püre haline getirin. Su ve eti tencereye alıp et yumuşayıncaya kadar haşlayın. Eti kevgirle ayrı bir kaba alıp kemikleri ayırın ve eti tel tel didikleyin.

Tereyağını tencerede eritin. Unu ilave edip pembeleştirin. Hazırladığınız et suyu, et, ıspanak ve tuz ekleyip pişirin.  Süt kremasını ayrı bir yerde çırpıp çorbaya azar azar yedirerek ekleyin. 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın. Kâselere paylaştırıp peynir serpiştirin. Sıcak olarak servis yapın

SOĞAN KEBABI

Malzemeler

50 gr margarin 1 kg sarı soğan300 gr kıymaYeteri miktarda Tuz Yeteri miktarda Karabiber1 tatlı kaşığı biber salçası1 yemek kaşığı nar ekşisi 1 çay bardağı sıcak su 2adet sivri biber 3 adet domates

Hazırlanışı:

Soğanların kabuklarını soymadan uç kısımlarını kesin. Her birini üstten alt kısmını koparmayacak şekilde derin kesin. Bir kâsede kıyma, tuz, karabiber ve salçayı yoğurun. Soğanların arasına yoğurduğunuz kıymaları doldurup bir fırın kabına dizin. İkiye kestiğiniz biberler ve dörde böldüğünüz domatesleri de ilave edin. Nar ekşisi ve erittiğiniz 50 g Bizim Yağ’ı ve sıcak suyu küçük bir kâsede karıştırıp soğanların üzerinde gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.

ÇOBAN SALATA   

Malzemeler

1 orta boy kuru soğan 2 adet salatalık (veya 4 küçük boy) 4 adet domates 2 adet sivri biber  1 adet limon  Maydanoz  2 yemek kaşığı zeytinyağı Yeteri miktarda  tuz

Hazırlanışı:

Malzemeleri güzel yıkayıp dış kabuklarını ince soyup kare kare doğrayın ve yağ, limon ve tuzu ekleyin. İyice harmanladıktan sonra cam kâseye veya salata tabağına alarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

BUHARA PİLAV

Malzemeler:

2 su bardağı pirinç 350 gr kuşbaşı koyun eti 3 yemek kaşığı tereyağı 2 adet havuç ½ kahve fincanı badem yeteri miktarda Tuz, karabiber 3–5 dal dereotu, maydanoz 3 bardak su,

Malzemeler:

Eti, üzerini geçecek kadar su ilavesiyle haşlayın. Pirinci kaynar tuzlu suda yarım saat bekletin. Bademleri haşlayıp kabuklarını soyun. 1-2 dakika kavurun. Havuçları iri rendeleyin. * Tereyağını tencerede kızdırın. Pirinci biraz kavurun. Üzerine badem ve havuçları ekleyin. Etleri ilave edin.

Tuz ve karabiberini ayarlayıp, 3 su bardağı et suyunu ilave edip, önce harlı sonra kısık ateşte pişirin. Demlendikten sonra dereotu ile süsleyip servis yapın.

GÜLLAÇ  

Malzemeler:

350 gr güllaç 2000 gr süt 600 gr toz şeker 250 gr toz ceviz 10 gr gül suyu 5 gr vanilya 250gr nar

Hazırlanışı:

Süt şeker ve vanilya ısıtılır. Güllaçlar 2 ye bölünerek sıcak sütün içinde ıslatılıp tepsilere dizilir. Güllaçların yarısı bittikten sonra toz ceviz konur. Geri kalan güllaç yaprakları aynı işlemle tekrar edilerek dizilir Kalan süt üzerine dökülür. Gül suyu ilave edilerek nar parçacıkları ilave edilerek servis edilir.