RAMAZAN - 20 GÜN 2024

11.02.2024 30:48
RAMAZAN - 20 GÜN 2024

ELVEDA EY ŞEHR-İ RAMAZAN ELVEDA

YUMURTA VE KOLESTROL

“Kolesterol” kelimesini duyduğumuzda genellikle aklımıza “ilaç, kalp krizi, damar tıkanıklığı” gibi olumsuzluklar gelir. Ancak gerçekte kolesterol vücut sisteminin önemli bir parçasıdır ve her bir hücre için önemli bir rol oynamaktadır.

Kortizon, testosteron, östrojen gibi hormonların üretiminde kullanılan kolesterol olmasaydı bizde olmazdık. Bu konuda avantajlıyız çünkü karaciğerimiz vücudun ihtiyaç duyduğu kolesterolü üretebiliyor. Yani gıdalarla almasak bile sistemimizde her zaman yeterli miktarda kolesterol bulunuyor.

Kolesterol bakımından zengin gıdalar tüketildiğinde ise karaciğerimiz daha az kolesterol üreterek toplam kolesterol miktarını dengeliyor.

Son yıllarda yapılan araştırmalarda, uzun bir süredir yüksek kolesterol ile birlikte anılan yumurtanın aslında kötü kolesterolün yükselmesinde o kadar da etkili olmadığı yönünde sonuçlar elde ediliyor.

Bu araştırmaların ortak sonucu yumurtanın her insanda aynı etkiyi yaratmadığı ve her gün yumurta yiyenlerin %70’inin toplam ve LDL kolesterol seviyesinde herhangi bir değişim gözlemlenmediği yönünde. Geri kalan %30’da ise toplam kolesterolde artış görülmüş. Ayrıca düzenli olarak yumurta yiyenlerin HDL yani “iyi kolesterol” seviyelerinde artış gözlemlenmiş.

Sonuç olarak yumurta iyi kolesterolü yükseltirken yumurta yiyenlerin %70’inde kötü kolesterol ve toplam kolesterol yükselmiyor. Burada önemli olan nokta kolesterol ilacı kullanıyorsanız geri kalan %30’un içinde olabileceğiniz ihtimalini göz ardı etmeyerek yumurta tüketmeye başlamadan önce doktorunuza danışmanız gerekir.

LAKİŞE ÇORBASI

Malzemeler:

1 Su bardağı haşlanmış yeşil mercimek Yeteri miktarda tuz Yeteri kadar Su Hamur için:1 Su bardağı un 1 Çay kaşığı tuz Çekeri kadar Su

Üzeri için: 1 Adet kuru soğan 1 Çorba kaşığı domates salçası 100 gram kıyma 1 Çorba kaşığı tereyağı

Hazırlanışı.

Yeşil mercimeği tencereye alıp tuzunu ve suyunu ilave ederek kaynamaya bırakın. Hamuru için unu yoğura bileceğiniz bir kaba alıp tuz ve su ilave ederek yoğurun. Merdane ile açıp enine ve boyuna kesin. Tencereye kesme hamurları ilave edin.Üzeri için ise 1 adet soğanı yemeklik kesip Tavaya sıvıyağı alın ve soğanı kavurun. Daha sonra üzerine domates salçası 100 gram kıyma ve tereyağı ilave edip kavurun. Kıymalı harcı tencereye dâhil edip ve kaynamaya bırakın. Daha sonra çorbayı sıcak olarak servis yapın

TAVUK HAŞLAMA

Malzemeler:

 2 Adet Havuç 2 Adet Orta Boy Patates 2 Adet Soğan  ½  kg Tavuğun Beyaz Eti  1 Adet Yumurta Sarısı  1 Çorba Kaşığı Un  2 Çorba Kaşığı Tereyağı

Hazırlanışı:

 Havucun, soğanın ve patatesin kabuklarını soyarak, iri iri doğrayın. Tavuk etini iri parçalar halinde kesiniz. Kestiğiniz etleri ilk önce kızgın yağda soteleyin. Başka bir tencereye aldığınız yağ ile birlikte havuç ve soğanı kavurun. Üzerine yeterince su ilave ederek kaynatın. Soğan ve havuç kaynadıktan ve biraz pişmeye başladıktan sonra tavuk ve patatesleri ilave edin. Ayrı bir kap içinde yumurta sarısını ve unu karıştırın. Malzemelerin pişmesine yakın bu karışımı tencereye ekleyin. Bir süre kaynattıktan sonra sıcak sıcak servis yapın.

AKDENİZ SALATASI   

Malzemeler

 1 Demet taze Roka  2 Demet taze Akdeniz yeşillikleri   Çeri domatesi 1 kaşık kadar nar ekşisi  150 gram kaşar peyniri (eski kaşar peyniri)  Yeteri kadar Tuz Yarım demet kadar maydanoz  4 kaşık saf zeytinyağı 2 kaşık limon suyu

Hazırlanışı:

Öncelikle salataları güzelce temizleyip yıkayın ve eşit parçalar halinde bölün. Daha sonra domatesleri güzelce yıkayıp. Peyniri doğrayın. Maydanozları güzelce ayıklayıp yaprak yaprak şekliyle. Bir kabın içerisinde nar ekşisi, limon suyu , zeytinyağı ve tuz ekleyerek güzelce harmanlıyoruz.ve servise hazır hale gelecektir

PATATESLİ SİMİT BÖREK

Malzemeler

 3 Su bardağı un 1 Çay bardağı süt 1 Çay bardağı sıvıyağ Yarım paket yaş maya 2 Çorba kaşığı yoğurt 1 Tane yumurta Tuz

İç Harcı İçin:

 3 Tane haşlanmış patates 200 Gram kıyma 1 Tane haşlanmış havuç Sıvıyağ 1 Tane soğan Karabiber Tuz

Hazırlanışı:

İçini hazırlamak için haşladığımız patatesleri havucu soyduktan sonra rendeleyelim. Ardından soğanı yemeklik olarak doğrayalım geniş bir tavaya sıvıyağ katıp soğanları ve kıymayı kavuralım. Kıyma ve soğan kavrulduktan sonra rendelediğimiz petates ve havucu üstüne ekleyelim karıştıralım. İstediğiniz baharatlarla tatlandırabilirsiniz. Hamurunu hazırlamak için unu yoğuracağımız kaba alalım. Üstüne tuzu atalım ortasını havuz şeklinde açalım. Mayayı içine katalım üstüne sıvıyağı, sütü ve yoğurdu dökelim. Yumurtanın akını katıp elimizle mayayı eritelim. Yoğurmaya başlayalım hazır olan hamuru 30-40 dakika dinlendirelim. Dinlendirdiğimiz hamuru un serpip yuvarlak şekilde açalım. Açtıktan sonra içine hazırladığımız patatesli harcı katıp rulo şeklinde saralım. Yağladığımız fırın tepsisine alalım tepsiye aldıktan sonra rulonun her iki ucunu birleştirip simit şekli verelim. Üstüne yumurta sarısı sürelim. Üstüne susam yada çörekotu da serpebilirsiniz. Keskin bir bıçakla kenarlarına dilim şeklinde çentikler atalım. 180 derecede önceden ısıttığımız fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

GÜLLAÇ  

Malzemeler:

350 gr güllaç 2000 gr süt 600 gr toz şeker 250 gr toz ceviz 10 gr gül suyu 5 gr vanilya 250gr nar

Hazırlanışı:

Süt şeker ve vanilya ısıtılır. Güllaçlar 2 ye bölünerek sıcak sütün içinde ıslatılıp tepsilere dizilir. Güllaçların yarısı bittikten sonra toz ceviz konur. Geri kalan güllaç yaprakları aynı işlemle tekrar edilerek dizilir. Kalan süt üzerine dökülür. Gül suyu ilave edilerek nar parçacıkları ilave edilerek servis edilir.