RAMAZAN-21.GÜN 2024

12.02.2024 04:51
RAMAZAN-21.GÜN 2024

ELVEDA EY ŞEHR-İ RAMAZAN ELVEDA

İFTARİYE HAZIRLANIŞI:

İftariyelik ramazan sofralarının olmazsa olmazı. Bazı iftariyelikleri klasik kullanırız. Siyah ve yeşil zeytin, peynir ve bal-kaymak için bazı servis önerileri vermek isterim. Siyah zeytin sofralarımızın vazgeçilmezidir. Hiçbir şey olmazsa zeytin ve su oruç açmak için yeterlidir. Siyah zeytini biraz zeytinyağı, kekik, pul biber ve tuz ile servis ettiğinizde hem o güzelim lezzetine lezzet katmış olup hem de görsel olarak biraz renk katmış olunur. Yeşil zeytinin güney bölgelerimize, özellikle Antakya tarafına has olan hal halı zeytinini, buzda ve güzel bir sos ile servis etmek zeytinden başka bir tat almanızı sağlar. Bunun için püre halindeki sarımsağı, limon kabuğunu ve kişniş tohumunu güzelce karıştırın. Üzerine zeytinyağı döküp, buz üzerinde servis edin. İnanıyorum ki bu lezzetler çok hoşunuza gidecek. Hatta bu sosuna pide banarak yemekten de ayrıca keyif alacaksınız. Peynir bakımından oldukça zengin bir milletiz. İftariyelik için ikram edebileceğimiz onca çeşit peynir içinden dilediğinizi seçebilirsiniz. Peynirlerin üzerine biraz çörekotu serpip, yanlarına roka koydunuz mu yerken peynirin tokluğu, çörekotunun çıtırtısına rokanın ferahlığı eşlik edecek. Bal-kaymak ayrılmaz bir ikili neredeyse. Üzerine isterseniz ceviz koyun, isterseniz tarçın. İsterseniz ikisini birden. Ama yanına körpe nane yapraklarını eklemeyi unutmayın. Tatlının verdiği mutluluğun üzerine ağzınızı nane ile temizlemek ve ferahlatmak bir sonraki lokmaya sizi hazırlayacak. İftariyelik tarifinde kullanın.

YUMURTALARIN PÜF NOKTALARI

- Akını kulandığımız yumurta sarılarını birkaç gün saklayabilmek için, üstünü örtecek kadar su koyarak buzdolabında saklayın.

- Katı yumurtayı 10 dakikadan fazla haşlamayın ki demir minerali kaybolmasın.

- Haşladığımız yumurtanın kabuklarının kolay soyulabilmesi için, haşlarken suyuna bir miktar tuz atın.

- Yumurtalı bulaşıkları ılık suyla yıkayın.

- Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevirilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz. Ya da haşlarken suyun içerisine 1 – 2 adet kürdan atın.

- Taze yumurtanın akı berrak, sarısı ise yuvarlak olur.

- Bayatlamış ve kokmuş yumurtalar sağlığa zararlıdır.

- Bayatlamış yumurtalar kırıldıkları zaman sulu bir görünümdedir. Sarısının rengi açıktır ve beyazımsı olmuştur. Yumurtaları kırarken dikkat etmek gerekir.

- Bayatlayan yumurta yenildiği takdirde, bulantı, kusma, karın ağrısı, bitkinlik, ishal, baş dönmesi, ateş gibi belirtiler gösterir. Ağır zehirlenmelerde şok hali görülebilir. Bu durumda hastayı acil hastaneye götürmek gerekir.

- Yumurtalar alümünyum kapta çırpılırsa siyahlaşır. Porselen yada çelik kaplarda hafif ısıtılarak çırpılırsa hem daha kababır, hem kararmaz.

MAHLUTA ÇORBASI

Malzemeler:

1 Kâse Kırmızı Mercimek 1 Çay bardağı Pirinç 1 Adet kuru Soğan 1 Çorba kaşığı Tereyağı 1 Çorba kaşığı Biber Salçası 1 Çay Kaşığı karabiber 1 Çay Kaşığı kimyon Yeteri miktarda Tuz Yeteri kadar Su

Hazırlanışı.

Oldukça pratik hazırlanan mahluta çorbasını hazırlamak için öncelikle tencereye suyu alın ve mercimek ile ıslatılmış pirinci tencereye atın. Kapağı kapalı şekilde pişirin. Ayrı bir tavada doğranmış soğanları tereyağında kavurup Salça, kimyon ve karabiber ekleyip karıştırın Karışımı tencereye ilave edip bir güzel özleşene kadar karıştırıp sıcak servis yapın.

PİLİÇ GÖĞSÜ IZGARA

Malzemeler:

4 adet ince dövülmüş tavuk göğüs eti

Marine için:

1 çay bardağı sıvı yağ  1 adet limonun suyu  1 adet soğanın suyu (arzuya bağlı)  1 tatlı kaşığı kekik  1 tatlı kaşığı toz zencefil  1’er çay kaşığı yenibahar, pulbiber, karabiber ve tuz

Hazırlanışı:

Marinatı hazırlamak için tüm malzemeyi bir kapta karıştırın. Tavukları içine koyup 2 saat buzdolabında bekletin. Izgarada arkalı önlü kızartın. Tavukları servis tabağına alıp yanında arzu ettiğiniz sebzelerle  koyarak sıcak servis yapın.

AKDENİZ SALATASI   

Malzemeler

 1 Demet taze Roka  2 Demet taze Akdeniz yeşillikleri  Çeri domatesi  1 kaşık kadar nar ekşisi 150 gram kaşar peyniri (eski kaşar peyniri)

 Yeteri kadar Tuz Yarım demet kadar maydanoz 4 kaşık saf zeytinyağı  2 kaşık limon suyu

Hazırlanışı:

Öncelikle salataları güzelce temizleyip yıkayın ve eşit parçalar halinde bölün. Daha sonra domatesleri güzelce yıkayıp. Peyniri doğrayın. Maydanozları güzelce ayıklayıp yaprak yaprak şekliyle. Bir kabın içerisinde nar ekşisi, limon suyu , zeytinyağı ve tuz ekleyerek güzelce harmanlıyoruz.ve servise hazır hale gelecektir

ETLİ BÖREK:

Malzemeler

3 adet yufka Yarım çay bardağı sıvıyağ yarım çay bardağı süt 1 adet yumurta 2 yemek kaşığı yoğurt Yarım çay kaşığı tuz

İç Harcı için: 1 adet orta boy kuru soğan Yarım çay kaşığı tuz, karabiber 300 gram az yağlı dana kıyma 1 tatlı kaşığı pul biber 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Üzeri için:3 Yemek kaşığı zeytinyağı 1 adet yumurta sarısı 1 çay kaşığı toz şeker

Hazırlanışı:

Böreğin iç harcını hazırlayalım. Kuru soğanı yemeklik doğrayalım. Yağı geniş tabanlı bir tavada ısıtın, soğan pembeleşinceye kadar kavurun.

Kıymayı katıp renk alana kadar karıştırıp kavurun. Tuz, karabiber ve pul biber ekleyip harcı ocaktan indirin. Böreklerin lezzetli olması için yumurta, sıvıyağ, süt ve yoğurdu bir kap içerisinde karıştırın. Tezgâh üzerine yaydığınız yufkaları dört eşit parçaya bölüp on iki adet üçgen parça elde edin. Hazırladığınız sütlü ve yumurtalı sıvı karışımını bir fırça yardımıyla yufkaların üzerine sürün. Yufkaların geniş tarafına kıymalı harcı koyun. Yufkaların kenar kısımlarını içe doğru katlayıp sigara böreği sarar gibi rulo şeklinde sarın. Rulo börekleri kendi etrafında döndürdükten sonra gül şeklinde kıvırın. Porsiyonluk olarak hazırladığınız börekleri yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizin. Böreklerin üzerine sürmek için; toz şeker, yumurtanın sarısını ve yağı küçük bir kapta şeker eriyene kadar karıştırdıktan sonra böreklerin üzerine sürün. Hazırladığınız börekleri, önceden ısıtılmış 170 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin. Yaklaşık 40 dakika pişirin.

FISTIK DOLMASI  

Malzemeler:

600 gr un 5 gr tuz 100 gr yumurta 200 gr su 10gr limon suyu 600 gr baklavalık yağ 300 gr toz fıstık

Şurubu:

1000 gr su 1400gr toz şeker 10 gr limon suyu

Hazırlanışı:

Un, tuz, su, yumurta ve limon suyu karıştırılarak hamur yogurulur.7 dk dinlendirilen hamur 10 parçaya bölünerek aralarına nişasta konur ve merdaneyle 20 cm çapında açılır. 30 dk dinlendirildikten sonra oklavayla çok ince bir şekilde yufkalar açılır. Açılan yufkalar tek tek oklavaya sarılır.

Mermerin üzerine birer birer açılan yufkaların arasına her katına fıstık konur. 5 parmak kalınlığında rulo seklinde kesilip sarılır. 4 cm uzunluğunda kesilerek tepsilere dizilir yağ eritilip ilave edilir.

Önceden ısıtılmış fırında 190c de 35 dk pişirilir. Şerbet kaynatılıp piştikten sonra şerbet sıcak olarak verilir. Soğuduktan sonra servis edilir.