RAMAZAN 23.DÜN 2024

12.02.2024 12:51
RAMAZAN 23.DÜN 2024

ELVEDA EY ŞEHR-İ RAMAZAN ELVEDA

İFTARDA YAPILMASI VE YENMESİ GEREKENLER

 İftarda aynı anda çok çeşitte yemek yemek mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Çünkü mide uzun süre boş kaldıktan sonra mideye bir anda yüklenmek yanlıştır. Bunun sonucunda mide bulantısı, kabızlık, mide de yanma görülebilir.

İftarda peynir, domates, zeytin ve çorbayla başlangıç yapıp, 15 dakika sonra ana yemeğe başlayın . Oruç su ve hurma ile açılmalıdır. Ardından da bir kâse çorba içilmeli ve bir süre beklenmelidir. En az yarım saat bekledikten sonra ana yemeklere geçilmelidir. Sindirim sistemini rahatlatmak için mutlaka bir kâse çorba içmelisiniz. Her fırsatta bol bol su için. İftardan sahura kadar gece kalkıp su için. Kaybedilen su bu sayede dengede kalabilir. Yemeklerde zeytinyağı kullanmaya özen gösterin.

Ekmek 2 dilimden fazla olmamalı, ekmek yerine pilav ya da makarna tercih edebilirsiniz. İftarda haşlanmış et, ızgara, sebze yemekleri, balık, tavuk eti, kuru baklagiller yenebilir. Bu yemeklerden bir kaçı tercih edilebilir.

 Salata ve yoğurt sofrada mutlaka olmalıdır. Karnınızı çok doyurmayın, yemeğe ara vererek yiyin. Ayrıca hızlı yemek yemekten de kaçının. Mutlaka yemekten sonra meyve yiyin. Midenizin rahatlaması için istenilen bir meyve yenebilir. Yemekten sonra oluşan yorgunluğu gidermek için yeşil çay içmek, midenin rahatlaması içinde Türk kahvesi içmek faydalıdır.

Yemekten sonra yürüyüş yapmak gerekir. Yarım saatlik bir yürüyüş sizi rahatlatacaktır. İftarla sahur arasında oluşan açlıkta ölçülü olmak kaydıyla ceviz, fındık, kabak çekirdeği veya badem gibi kuruyemişler yenebilir.  Ramazan ayı boyunca ağır yemeklerden kaçınılmalı, sebze yemekleri tercih edilmelidir. Meyve ve sebze tüketimi de ihmal edilmemelidir.

PATATES ÇORBA

Malzemeler:

5 adet orta boy patates  2 adet havuç  1 baş soğan  Yarım demet maydanoz  1 çay fincanı un  Yeterine tuz-biber  1 adet dolmalık ya da çarliston biber  2 yemek kaşığı margarin veya 1 çay bardağı sıvıyağ

Hazırlanışı:

Yağ (margarin) tencerede hafifçe eritilir. Yıkanıp küp küp doğranmış patates, havuç, ince doğranmış soğan ve biber yağa atılarak 2-3 dakika çevrilir. Üzerine 6-7 bardak su ilave edilir. Hafifçe bulamaç haline getirilen un ilave edilir ve kaynayana kadar karıştırılır. Kaynadıktan sonra yeterince tuz, biber, ince kıyılmış maydanoz ilave edilir. Hafifçe koyulaşınca ateşten alınır. Sıcak olarak servis yapılır.

SOĞAN KEBABI

Malzemeler

50 gr margarin  1 kg sarı soğan 300 gr kıyma Yeteri miktarda Tuz Yeteri miktarda Karabiber 1 tatlı kaşığı biber salçası 1 yemek kaşığı nar ekşisi 1 çay bardağı sıcak su 2adet sivri biber 3 adet domates

Hazırlanışı:

Soğanların kabuklarını soymadan uç kısımlarını kesin. Her birini üstten alt kısmını koparmayacak şekilde derin kesin. Bir kâsede kıyma, tuz, karabiber ve salçayı yoğurun. Soğanların arasına yoğurduğunuz kıymaları doldurup bir fırın kabına dizin. İkiye kestiğiniz biberler ve dörde böldüğünüz domatesleri de ilave edin. Nar ekşisi ve erittiğiniz 50 g Bizim Yağ’ı ve sıcak suyu küçük bir kâsede karıştırıp soğanların üzerinde gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.

ÇOBAN SALATA   

Malzemeler

1 orta boy kuru soğan 2 adet salatalık (veya 4 küçük boy) 4 adet domates 2 adet sivri biber  1 adet limon  Maydanoz 2 yemek kaşığı zeytinyağı Yeteri miktarda  tuz

Hazırlanışı:

Malzemeleri güzel yıkayıp dış kabuklarını ince soyup kare kare doğrayın ve yağ, limon ve tuzu ekleyin. İyice harmanladıktan sonra cam kâseye veya salata tabağına alarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

MUHALLEBELİ NUSKA BÖREĞİ

Malzemeler.

500 gr Süt, 1 çorba kaşığı silme Nişasta, 1 çorba kaşığı silme Pirinç unu, 180 gr Şeker  Yeteri miktarda Un

Şerbeti için; Tencereye 4 bardak şeker ve 3 bardak su ekleyip şerbeti pişirin. Ardından şerbeti soğumaya bırakın.

Hazırlanışı

Malzemeleri ilave edip bir tencere içerisinde iyice çırpılarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Kıvamını alınca içerisine 1 adet limon kabuğu ve tereyağı ilave edip Karıştırılarak kendi sıcağında eritip soğumaya bırakın. Baklavalık yufkadan 5 adet üst üste koyup aralarına tereyağı gezdirin. Son kata da tereyağı sürüp 3 parmak kalınlığında şeritler kesin. Uç kısımlarına soğuyan muhallebiden koyup muska şeklinde üçgen olarak sarın. Fırın tepsisini yağlayın. Daha sonra tatlıları dizin. Üzerlerine tereyağı sürün. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında pişirin. Pişen muska tatlılarını fırından çıkarın ve kaynar lığını atınca soğuk şerbeti üzerlerine gezdirin. Son olarak toz fıstıkla serpin. Afiyet olsun

FIRINDA ISPANAKLI PATATES

Malzemeler:

 1 kg Patates  1 kg ıspanak  250 gr. Taze Mantar   100 gr Kaşar Peyniri Yeteri miktarda karabiber ve fesleğen   1/2 su bardağı sıvı yaği

Hazırlanışı:

 Önce patatesler bol suda haşlanır ve kabukları soyulur, daha sonra bu patatesler halka halka doğranarak (başparmak kalınlığında) bir Borcam tepsiye yan yana dizilir.

Diğer taraftan bir tencerede sıvı yağ kızdırılır ve çok iyi yıkanıp ince ince doğranmış ıspanaklar bu yağda öldürülür.Ispanaklar biraz kavrulduktan sonra yıkanmış mantarlar küçük küçük doğranarak ıspanakların içine atılır ve iki bardak su ilavesiyle pişmeye bırakılır. Bu arada pişen ıspanak ve mantarımızın içine baharatlarımızı katabiliriz. Son olarak ıspanak ve mantar karışımı Bocamın içindeki patatesleri üzerine yayılır ve üstüne rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek 200dercede ısınmış olan fırında üzerindeki peynir eriyene kadar pişirilir.