RAMAZAN 24.GÜN 2024

12.02.2024 15:53
RAMAZAN 24.GÜN 2024

ELVEDA  EY ŞEHR - İ RAMAZAN  ELVEDA

Manevi güzelliklerle dolu olan Ramazan ayı müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimidir. Bu kıymetli zaman dilimini ibadet ve iyiliklerle değerlendiren mümin ebedi mutluluğun kapısını açar. Cehennemden kurtuluş beratını alarak zaman ve mekân cennetine doğru yol alır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır: “Ramazan Ayı gelince, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulurlar.”

YARDIMLAŞMA-DAYANIŞMA AYI…

Ramazan, öncelikle oruç gibi türlü hikmetlerle dolu bir kulluk görevinin yerine getirildiği, her türlü hayır, rahmet ve bereketi kendisinde barındıran bir aydır. Dolayısıyla Ramazan ayının en önemli özelliği oruç ibadetinin bu aya tahsis edilmesidir. Bundan dolayı Ramazan ayına “Şehr-i Siyam” denilmiştir. Ramazan orucu, hicretin ikinci yılı içinde Şaban ayında farz kılınmıştır. Orucun farz olduğu Kitap, Sünnet ve İcma ile sabittir. Kur’an-ı Kerimde, “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı” buyrulmuştur (Bakara, 2/183). Müminlere bir ikram olarak sunulan Ramazan ayı; ibadet, tövbe, dua, zikir, arınma, sosyal yardımlaşma ve dayanışma ayıdır.

PATLICAN ÇORBA

Malzemeler:

 250 gr Patlıcan  200 gr Margarin  150 gr Un 2 adet Yumurta Sarısı 1 adet Limon 120 gr Ceviz İçi 1çay Kaşığı Kırmızı Toz Biber,1çay Kaşığı KimyonBeyaz Biber, Tuz Yeteri Kadar

Hazırlanışı:

Patlıcanları közde pişirip kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Bir tencereye margarini koyup eritin ve unu ilave edip pembeleşene kadar kavurup et suyunu ilave ederek yumuşak bir kıvama getirin. Sütü, yumurta sarısını çırpıp limon suyunu ve tatlandırıcıları ilave ederek ağır ateşte kaynatıp ocaktan indirdikten sonra küp doğranmış patlıcanları ve kırılmış cevizi serpiştirerek servise gönderin.

EKŞİLİ KÖFTE  

Malzemeler:

1 buçuk kg kemikli kuzu budu  1 su bardağı barbunya fasulye  250 gr ince bulgur  1 su bardağı nohut 2 adet domates 2 adet soğan 2 adet yumurta 2 çorba kaşığı un  2 çorba kaşığı tereyağı  3-4 dal ekşi sumak  250 gr yağsız kıyma 1/2 demet maydanoz, kıyılmış 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber 1 tatlı kaşığı kuru nane yeteri miktarda tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Eti, bir baş soğanla kavrulup ağır ateşte pişirin. Diğer yanda akşamdan ıslattığınız barbunya fasulye ve nohudu da ayrı ayrı pişirin. Dört dal ekşi sumağı yıkayıp bir kâseye koyun ve üzerine sıcak su ilave edip, bir saat kadar bekletin. Sumak yerine limon da kullanabilirsiniz. Bu arada yağsız kıyma, bir soğanın rendesi, bulgur, iki yumurta, tuz, karabiber, kırmızıbiber, maydanoz ve nane koyup, azar azar su ilave ederek iyice yoğurun.  Bulgurlar da biraz yumuşadığında 2çorba kaşığı un ilave edip, yoğurun. Elinizi ıslatıp, bu hamurdan azar azar koparıp, fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Haşlanmış et, nohut ve fasulyeyi büyükçe bir tencereye suları ile birlikte koyup, kaynatın. Hazırladığınız köfteleri içine atın, köfteler piştiğinde ıslattığınız sumağın suyu süzüp, ilave edin. İki çorba kaşığı tereyağında kabuklarını soyup, küp küp doğradığınız 2 domatesi pişirin, yemeğin üzerinde gezdirin. Sıcak servis yapın.

ETLİ MANTI

Malzemeleri:

1.1/2 buçuk su bardağı un 1/2 çay bardağı su 1 adet yumurta 1 çay kaşığı tuz

İç harç malzemesi 150 gr. Kıyma 1adet küçük soğan 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı pul biber Yeteri miktarda tuz

Hazırlanışı:

un, yumurta, su ve tuz eşliğinde sert bir hamur yoğur un hamuru ikiye bölün ve ayrı ayrı beze yapın Bezelerin üzerini bez ile kapatın dinlendirin. kap içine kıyma, ince doğranmış soğan, karabiber, pulbiberve tuzu katın yoğurun. Hamur bezelerini ince açın ve karelere bölün Üzerlerine harçtan koyun ve kareleri karşılıklı köşelerden birleştirin Tencerede suyu kaynatın ve tuzunu ilave edin mantıları kaynayan su içine alın Tencere açık olarak 15 dakika haşlayın sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile servis edin

KAŞIK SALATA

Malzemeler:

3 adet domates 1 adet salatalık 2 adet sivri biber 1 adet küçük boy soğan 3 dal maydanoz 3 dal nane 3 çorba kaşığı kıyılmış badem Yarım çay bardağı zeytinyağı 1 çorba kaşığı limon suyu 1 çorba kaşığı nar ekşisi Tuz

Hazırlanışı:

Domates ve salatalığı soyup, ince kıydıktan sonra servis tabağına alın. Üzerine ince kıyılmış sivri biber, soğan, maydanoz ve nane ilave edip, harmanlayın. Kıyılmış badem serpin. Küçük bir kapta zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ve tuzu karıştırıp, salatanın üzerine gezdirdikten sonra servis yapın.

CEVİZLİ REVANİ

Malzemeler:

5 Çay Bardağı Un,4 Adet Yumurta 2 Çay Bardağı Yoğurt,   1,5 Çay Bardağı İrmik   2 Çay Bardağı Şeker   1 Su Bardağı Ceviz   2 Paket Kabartma Tozu   2 Paket Vanilya Hindistan Cevizi (süslemek için)

Şerbeti İçin: 3,5 Su Bardağı Şeker  3,5 Su Bardağı Su  ¼ adet Limon

Hazırlanışı:

Ön hazırlık olarak şerbeti hazırlayalım. Bunun için şeker, su ve çeyrek limonu kaynatalım. Soğumaya bırakalım. Yumurtaları şekerle beraber köpürene dek çırpalım. Yoğurdu, irmiği, vanilyayı katalım. Elenmiş una kabartma tozunu ekleyerek çırpma kabına alalım. İri dövülmüş cevizleri de alıp karıştıralım. Küçük bir fırın tepsisini hafif yağlayıp, hamurun yapışmaması için şeker serpiştirelim. Hamuru tepsiye döküp, önceden ısıttığımız orta ısılı fırında altı üstü pembeleşene dek pişirelim. Fırından aldıktan sonra üzerine 1 su bardağı su gezdirelim. Önceden hazırlayıp, soğuttuğumuz şerbeti revaninin her köşesine eşit olarak yayalım. Şerbetini emdiğinde dilimleyerek servis tabağına alalım. Üzerine, dilediğimiz süslemeyi yaparak servis yapalım.