RAMAZAN 25.GÜN 2024

12.02.2024 55:16
RAMAZAN 25.GÜN 2024

ELVEDA EY ŞEHR-İ RAMAZAN ELVEDA

İftarı hızlı yapmayın: Ramazan’da bağırsak hareketleri de yavaşlamaktadır. Bu durum da kabızlık, mide ağrıları ve hazımsızlığa yol açabilir. Yemeği bir anda bitirmek yerine; yavaş yavaş, sık sık çiğneyerek tüketmek bu şikâyetleri önleyecektir. Aynı zamanda posa oranı yüksek besinler ile beslenmek de çok önemlidir. Barbunya, börülce, mercimek, nohut gibi kuru baklagiller; kayısı, şeftali, erik gibi meyveler ve tam tahıllılar tüketilmelidir.

+ Yemek sırasında kan şekerini aşırı yükselten gazlı içeceklerden uzak durulmalı.

 +Yemek sonrası hemen tatlı tüketilmemeli, aşırı şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar tercih edilmeli.

  +Kızartmalar, yağlı yemekler ve ağır tatlılardan uzak durulmalıdır.

  Hamur işlerini tercih etmeyin

 RAMAZANDA KİLOLARA DİKKAT

 Oruç tutarken; uzun süren açlık nedeniyle metabolizma az enerji harcar, vücut hareketleri yavaşlar, bazal metabolizma hızı düşer. Yavaşlayan metabolizma hızına ilave beslenmeye de dikkat edilmediğinde kilo problemleri kaçınılmaz olacaktır.

PATATES ÇORBA

Malzemeler:

5 adet orta boy patates  2 adet havuç  1 baş soğan  Yarım demet maydanoz  1 çay fincanı un  Yeterine tuz-biber  1 adet dolmalık ya da çarliston biber  2 yemek kaşığı margarin veya 1 çay bardağı sıvıyağ

 Hazırlanışı:

Yağ (margarin) tencerede hafifçe eritilir. Yıkanıp küp küp doğranmış patates, havuç, ince doğranmış soğan ve biber yağa atılarak 2-3 dakika çevrilir. Üzerine 6-7 bardak su ilave edilir. Hafifçe bulamaç haline getirilen un ilave edilir ve kaynayana kadar karıştırılır. Kaynadıktan sonra yeterince tuz, biber, ince kıyılmış maydanoz ilave edilir. Hafifçe koyulaşınca ateşten alınır. Sıcak olarak servis yapılır.

SOĞAN KEBABI

Malzemeler

50 gr margarin  1 kg sarı soğan 300 gr kıyma Yeteri miktarda Tuz Yeteri miktarda Karabiber 1 tatlı kaşığı biber salçası 1 yemek kaşığı nar ekşisi 1 çay bardağı sıcak su 2adet sivri biber 3 adet domates

Hazırlanışı:

Soğanların kabuklarını soymadan uç kısımlarını kesin. Her birini üstten alt kısmını koparmayacak şekilde derin kesin. Bir kâsede kıyma, tuz, karabiber ve salçayı yoğurun. Soğanların arasına yoğurduğunuz kıymaları doldurup bir fırın kabına dizin. İkiye kestiğiniz biberler ve dörde böldüğünüz domatesleri de ilave edin. Nar ekşisi ve erittiğiniz 50 g Bizim Yağ’ı ve sıcak suyu küçük bir kâsede karıştırıp soğanların üzerinde gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.

MUHALLEBELİ NUSKA BÖREĞİ

Malzemeler.

500 gr Süt, 1 çorba kaşığı silme Nişasta, 1 çorba kaşığı silme Pirinç unu, 180 gr Şeker  Yeteri miktarda Un

Şerbeti için; Tencereye 4 bardak şeker ve 3 bardak su ekleyip şerbeti pişirin. Ardından şerbeti soğumaya bırakın.

Hazırlanışı

Malzemeleri ilave edip bir tencere içerisinde iyice çırpılarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Kıvamını alınca içerisine 1 adet limon kabuğu ve tereyağı ilave edip Karıştırılarak kendi sıcağında eritip soğumaya bırakın. Baklavalık yufkadan 5 adet üst üste koyup aralarına tereyağı gezdirin. Son kata da tereyağı sürüp 3 parmak kalınlığında şeritler kesin. Uç kısımlarına soğuyan muhallebiden koyup muska şeklinde üçgen olarak sarın. Fırın tepsisini yağlayın. Daha sonra tatlıları dizin. Üzerlerine tereyağı sürün. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında pişirin. Pişen muska tatlılarını fırından çıkarın ve kaynar lığını atınca soğuk şerbeti üzerlerine gezdirin. Son olarak toz fıstıkla serpin. Afiyet olsun

ÇOBAN SALATA   

Malzemeler

1 orta boy kuru soğan 2 adet salatalık (veya 4 küçük boy) 4 adet domates 2 adet sivri biber  1 adet limon Maydanoz  2 yemek kaşığı zeytinyağı Yeteri miktarda  tuz

Hazırlanışı:

Malzemeleri güzel yıkayıp dış kabuklarını ince soyup kare kare doğrayın ve yağ, limon ve tuzu ekleyin. İyice harmanladıktan sonra cam kâseye veya salata tabağına alarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

ELMA TATLISI 

Malzemeler:

10 adet elma 500gr toz şeker 500gr su 10 gr limon suyu 5 adet karanfil tanesi

Hazırlanışı

Elmalar soyularak bir kabın içerisine yerleştirilir.(iç deride alınarak)Üzerine su, şeker, limon suyu, karanfil ilave ederek ocakta 35 dk kaynatılır. Soğuk veya soslu sunum yapılabilir.(renkli istenildiğinde 5 gr gıda boyası ilave edilir