HOŞ GELDİN EY ŞEHR-İ RAMAZAN 5.GÜN

10.03.2024 44:13
HOŞ GELDİN EY ŞEHR-İ RAMAZAN 5.GÜN

ON BİR AYIN SULTANI RAMAZAN

On bir ayın sultanı Ramazan geldi,” nerede o eski Ramazanlar “demek biraz klişe kalıyor ama maalesef gerçekten öyle. Eskinden aile büyüklerinden küçüklerine kadar herkes bir sofrada toplanır. Sahur ve iftar beraber yapılır, oruçlar açılırdı. Hep beraber yediğimiz Cevizli Keşli Makarna bir sahur klasiği olarak hala hatıramda saklı duruyor.

Günümüzde herkes yaşam derdine düştüğü, sürekli bir yerlerden bir yerlere yetişmeye çalıştığı için toparlanabilmek çok mümkün olmuyor. Eminim herkes anneanne, babaanne, dede, anne, baba, çocukların hatta komşuların olduğu iftar sofralarını özlüyordur. Ramazan ayının hepimize huzur birlik ve beraberlik getirmesini gönülden diliyorum.

Oruç tutmak sağlıklı Müslümanlara farzdır; bu nedenle riskli grupta bulunanların mutlaka hekimlerinden izin alarak bu ibadeti yerine getirmeleri önemlidir.

Kalp-damar ve yüksek tansiyon hastalığı olup ilaç kullananlar, diyabet hastaları, hamileler, böbrek yetmezliği ve diyaliz hastaları, kanser tedavisi görenler, çocuk ve yaşlılar ile hamileler riskli gruptadır. Bu süreyi aç ve özellikle de susuz geçirirken günlük yaşamın ve sağlığınızın etkilenmemesi için Ramazanın önemli gereklerinden birisi olan Sahur öğününün yapılmasını lütfen önemseyin ve ihmal etmeyin.

ALLAH MÜSRİFLERİ SEVMEZ

Sefer kökünden gelen İsraf; “Herhangi bir konuda aşırıya gitme, haddi aşma, mal ve imkânları gereğinden fazla harcama, gereksiz ve aşırı tüketme, meşru sınırların ötesine geçme, helal olmayan şeyleri yeme, helal olan şeylerden normalin üzerinde yeme” gibi anlamlara gelmektedir. İsraf edene “Müsrif” denir. Peki, Allah’ın (cc) kesin bir şekilde haram kıldığı israf hakkında Kur’an-ı Kerimde ne buyuruyor ve Peygamber Efendimiz’in (S.A.V) israf hakkındaki hadisleri neler. İsraf kelimesi Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet-i kerimede geçmekte ve birçok ayeti kerimede de işaret edilmektedir. Allah (cc) Kur’an-ı Kerim’de “Ey Âdemoğulları! Her mescit huzurunda ziynetinizi tutunun ve yiyin, için de israf etmeyin, çünkü o müsrifleri sevmez” (Araf/31) Diğer bir ayet-i Kerime’de Allah (cc) şöyle buyuruyor: “Çardaklı ve çardaksız bağları inşa eden Allah’tır. Tatları çeşitli ekin ve hurmaları, zeytin ve narı birbirine benzer ve benzemez şekilde yaratan O’dur. Ürün verdiği zaman ürününden yiyin, devşirildiği ve biçildiği gün hakkını verin; israf etmeyin, çünkü Allah müsrifleri sevmez.”(Enam/141)Allah (cc) başka bir ayet-i kerimede ise “Akrabaya, yoksula ve yolda lakmış yolcuya haklarını ver, fakat saçıp savurma. Çünkü saçıp savuranlar şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankörlük etmiştir.” (İsrâ Suresi/26/27) buyurarak malını saçıp savuranların şeytanın kardeşleri olduğunu söylüyor.  Yine Allah (cc) İsra Süresi 29. ayet-i kerimede “Eli sıkı olma, büsbütün eli açık da olma. Sonra kınanır ve çaresiz kalırsın” buyuruyor. Allah (cc) israfı da cimriliği de yasaklamış ve ikisi arasında orta yol takip edilmesini emretmiştir.

ACEM ÇORBASI 

MALZEMELER:

1 Bardak nohut 5 Bardak et suyu ½ Bardak şehriye ½ Bardak erişte 1 Fincan sıvı yağ 2 Kaşık yeşil mercimek 1 Tatlı kaşığı kırmızıbiber 1 Adet limon Yeteri miktarda tuz

Hazırlanışı:

Tencereye et suyunu ilave edin, kaynamaya başladığında içine önceden haşlanan nohudu ilave edin ve tuzu ilave ederek.

Eriştesini, şehriyesini ve mercimeğini de ekleyip 20-25 dakika pişirin. Ayrı bir tavada kırmızıbiberi yağda hafif kızartıp. Hazırlanan sosu çorbanın üzerinde gezdirin ve limon suyu ekleyerek servis yapın.

DANA HAŞLAMA

Malzemeler

1 kg kemiksiz dana eti  1 adet irice soğan 2 adet patates 2 adet havuç

4-5 tutam maydanoz (haşlarken suyuna koyunca etin kokusunu alır) 1-2 yemek kaşığı tereyağı Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Önce etleri tencerede haşlayın suyunu bırakıp çekene kadar çevirin.

Bütün olarak soğanımızı maydanozlarımızı koyup tuz ve karabiber ilavesi ile üzerine 2 parmak kadar geçecek suyu da koyup tencerenin kapağını kapatmadan bir kaynatın. Üste çıkan köpükleri alın bir kaç damla limon suyu koyup sonra tencerenin kapağını kapatıp etler haşlayın.

Diğer tarafta soyup istediğiniz büyüklükte doğradığınız, patates ve havuçları önce havuçlar daha sonra patatesler olmak kaydıyla bir tencerede tereyağı ile soteleyin lezzetli olur. Haşlanan etleri tencerenin içinden alıp etin suyunu ince bir tel süzgeçten süzüp. sotelenmiş sebzeleri tereyağı ile birlikte koyup bir iki taşım kaynatın. Ve sıcak servis yapın afiyet etsin

AKDENİZ SALATASI   

Malzemeler

 1 Demet taze Roka  2 Demet taze Akdeniz yeşillikleri Çeri domatesi

 1 kaşık kadar nar ekşisi  150 gram kaşar peyniri (eski kaşar peyniri)

 Yeteri kadar Tuz Yarım demet kadar maydanoz  4 kaşık saf zeytinyağı 2 kaşık limon suyu

Hazırlanışı:

Öncelikle salataları güzelce temizleyip yıkayın ve eşit parçalar halinde bölün. Daha sonra domatesleri güzelce yıkayıp. Peyniri doğrayın. Maydanozları güzelce ayıklayıp yaprak yaprak şekliyle. Bir kabın içerisinde nar ekşisi, limon suyu , zeytinyağı ve tuz ekleyerek güzelce harmanlıyoruz.ve servise hazır hale gelecektir

BUHARA PİLAV

Malzemeler:

2 su bardağı pirinç 350 gr kuşbaşı koyun eti 3 yemek kaşığı tereyağı

2 adet havuç ½ kahve fincanı badem yeteri miktarda Tuz, karabiber

3–5 dal dereotu, maydanoz 3 bardak su,

Malzemeler:

Eti, üzerini geçecek kadar su ilavesiyle haşlayın. Pirinci kaynar tuzlu suda yarım saat bekletin. Bademleri haşlayıp kabuklarını soyun. 1-2 dakika kavurun. Havuçları iri rendeleyin. * Tereyağını tencerede kızdırın. Pirinci biraz kavurun. Üzerine badem ve havuçları ekleyin. Etleri ilave edin.

Tuz ve karabiberini ayarlayıp, 3 su bardağı et suyunu ilave edip, önce harlı sonra kısık ateşte pişirin. Demlendikten sonra dereotu ile süsleyip servis yapın.

YASSI KADAİF

Malzemeler:

750 gr yassı kadayıf 200 gr ceviz içi 200 gr fındık içi (iri kıyılmış)

4 adet yumurta Kızartmak için 1/5 su bardağı sıvı yağ

Şerbeti: 2 su bardağı şeker 2, 5 su bardağı su 1/4 (çeyrek) limon suyu

Hazırlanışı:

Öncelikle şeker ve su kaynatılır, ocaktan inmeye yakın limon sıkılarak şerbet hazırlanır. Bir kenarda soğumaya bırakılır. Kadayıfların bir kısmının içine ceviz veya fındık kırığı konarak poğaça gibi kapatılır, kenarları bastırılarak sıkıştırılır. Bir kısmı da olduğu gibi bırakılır. Bu hazırlama işlemi tamamlanınca bir kenarda çırpılan yumurtaya bulanarak kızartma işlemine geçilir. Kızaran kadayıflar soğuk şerbetin içine atılır ve kadayıfların tamamı bitene kadar bu işlem devam ettirilir. Kızartma işlemi bitince ara sıra tatlılar tersyüz edilerek şerbeti tam manasıyla çekmesi sağlanır. Soğuyunca servis tabağına alınır ve dilediğiniz malzeme ile süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun