HOŞ GELDİN EY ŞEHR - İ RAMAZAN

15.03.2024 35:39
HOŞ GELDİN EY ŞEHR - İ RAMAZAN

 HOŞGELDİN EY ŞEHR- İ RAMAZAN 

Yüce Allah Kur´an´ı Kerim´de, Ramazan Ayı insanları kurtuluş yolan götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur´an´ın indiği aydır buyuruyor. (Bakara suresi, ayet 185) Ramazan´ı önemli kılan nedenlerden birisi malumunuz üzere Kur´an´ı Kerim bu ayda indirildi Kur´an´ı Kerim, Ramazan ayının Kadir Gecesi´nde indirilmeye başlandı.

Kadir gecesi ise Ramazan ayının 27. Gecesi Yüce Allah Kadir Gecesi´nin. Bin aydan daha hayırlı olduğunu müjdelemiştir. Peygamberimiz de kim inanarak ve sevabını Allah´tan umarak Kadir Gecesi´ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır? (Buhari) buyurarak, bu gecenin önemini belirtmiştir.

Bilindiği üzere Ramazan ayının önemi ve onu diğer aylardan ayrı tutan ayrı bir yeri var İslam’ın temel ibadetlerinden biri olan Oruç bu ay da tutuluyor sebeple de Ramazan kutsal ayımız Kur’an-ı Kerim Ramazan ayında inmeye başladığı için bu ay, bir anlamda da Kur´an ayıdır bu vesile ile Kur´an´ın fazileti ve önemi daha iyi anlaşılıyor diyebiliriz. Kur´an okumak ve okunan Kur´an´ı dinlemek sevabı çok olan bir ibadet Ramazan ayı boyuncuda camilerde, evlerde bu ibadet fazlasıyla gerçekleştiriliyor. Şöyle buyuruluyor yüce kitabımız Kur´an´da, Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur´an´ın indirildiği aydır. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah´ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir. (Bakara Suresi 185)

Gönlümüz seni çok özlemişti, Ya Ramazan Hoş geldin?

Başı rahmet, ortası merhamet, sonu ise cehennemden Azad olan mübarek Ramazan ayının tüm İslam alemi için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Tutulan oruçlarımız, dualarımız kabul, Günahlarımızın af olması duası ile.

ET PİŞİERKEN

- Etin pişerken dağılmaması için, suyuna birkaç damla sirke koyun.

- Güveç yaparken toprak kokusunun yemeğe geçmemesi için, yeni iken içerisine bir bardak sirke döküp kaynatın ve soğumaya bırakın.

- Etin suyunun berrak olması için, üstünde oluşan köpüğü bir kevgir ile temizleyin.

- Izgara yapılan etin yumuşak ve lezzetli olması için, bir süre ayçiçek yağında bekletin.

- Bifteklerin kurumaması için, kızgın yağda kızartmalı ve pişirme süresi 5-6 dakikayı geçmemesi gerekir.

- Eti pişirirken metal çatal batırmamaya dikkat edin. Çünkü çatal batırılınca etin suyu akacağından sertleşir.

- Mangalda ızgara yapacağınız zaman, ateşin harlamaması için ateşe biraz tuz serpin.

- Fırında pişen etin kurumaması için, fırının içine su dolu bir kap koyun

 ARAP AŞI ÇORBASI

 Malzemeler:

7 su bardağı su 1 su bardağı un Tuz 4 adet piliç göğsü 1 çorba kaşığı margarin 1/2 kaşık kırmızıbiber

1/2 kaşık salça 6 su bardağı su 1 çorba kaşığı un 1 adet limon

 Hazırlanışı.

Hamuru İçin:

 5 bardak suya tuzu ilave edip kaynamaya bırakın. Geriye kalan su ile unu bulamaç haline getirin. Kaynayan suya sürekli karıştırarak ilave edin. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. İki parmak kalınlığında bir tepsiye boşaltın ve soğutun. Çorbanın yanında servis yapabilmek için, baklava dilimleri şeklinde kesebilirsiniz.

 Çorba İçin:

 Bir tencere suya tavuğu, tuzu ve kırmızıbiberin yarısını atıp kaynatın. Etler yumuşayınca parmak büyüklüğünde parçalara ayırıp didikleyiniz. Ayrı bir tencerede unu margarin ile rengi fazla değişmeyecek şekilde kavurunuz. Rengi hafif pembeleşince salçayı ilave edip kırmızıbiberin geri kalanını katıp 3-4 dakika karıştırın. Daha sonra çorbaya ilave ediniz. Son olarak didiklenmiş tavuk etlerini ekleyin ve kaynatın. Yanında hamuru ile birlikte bol limonlu servis yapabilirsiniz. Parlak görünmesini isterseniz kızmış yağı, hamuru hafif örtecek şekilde dökebilirsiniz.

 PİLİÇ PİKATA

Malzemeler;

2 büyük tavukgöğsü 1/2 su bardağı un 3 yemek kaşığı bitkisel yağ 2 taze soğan , 3 yemek kaşığı limon suyu 1 su bardağı tavuk suyu 1 tatlı kaşığı bal 2 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı maydanoz 2 yemek kaşığı kapari 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi

Hazırlanışı;

İnce uçlu bir bıçak yardımıyla tavuk göğüslerini ikiye kesip fileto çıkarın. Fileto olarak kestiğimiz tavuklarınızı sığ bir kap içerisinde unlayın. Unlanan etlerinizi, hafif sallayarak fazla undan kurtulun. Unladığınız etlerinizi tavaya az yağ koyarak her iki tarafıda altın sarısı olacak şekilde kızartın

Sıra geldi sosumuza, etlerinizi çıkardıktan sonra aynı tava içerisinde tereyağını eritin. Soğanlarınızı ufak küp küp doğruyarak hafif kavurun. Yavaş yavaş tavuk suyunu ekleyin, kaynamaya bırakın

Kaynayan tavuk suyu iyice azaldığında limon suyu ve balımızı sosa ekleyelim. Ocağımızı kapatıp kapari, maydonuz ve limon kabuğu rendesini sosa ekleyin. Sos soğumadan etlerin üstüne koyarak sıcak servis edin. Afiyet olsun

ÇOBAN SALATA   

Malzemeler

1 orta boy kuru soğan 2 adet salatalık (veya 4 küçük boy) 4 adet domates 2 adet sivri biber 1 adet limon

 Maydanoz 2 yemek kaşığı zeytinyağı Yeteri miktarda  tuz

Hazırlanışı:

Malzemeleri güzel yıkayıp dış kabuklarını ince soyup kare kare doğrayın ve yağ, limon ve tuzu ekleyin. İyice harmanladıktan sonra cam kâseye veya salata tabağına alarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

ERİŞTE PİLAV

 Malzemeler:

2 su bardağı fırınlanmış erişte  ½ çay bardağı pirinç  3 yemek kaşığı tereyağı Yeteri kadar tuz

Hazırlanışı:

Beş su bardağı suyu kaynatıp içine tuz atın. Pirinçleri yıkadıktan sonra bu suya ilave edin. 5–6 dakika pirinçleri pişirin.  Suya erişteyi ilave edin. Suyunu çektirerek pişirin. Tereyağını tavada kızdırıp erişteye dökün. Yarım saat demlendirdikten sonra servise sunun.

UN HELVASI

 Malzemeler

250 gr margarin 2 su bardağı un 1 su bardağı şeker 2 su bardağı kaynar su 1 çorba kaşığı tarçın

 Hazırlanışı

 Margarini erittikten sonra unu tavaya ekleyin. Yaklaşık 25 dakika unun rengi koyulaşana dek karıştırarak kavurun. Kaynar suyun içine şekeri ekleyip karıştırarak eritin. Kavrulmuş una yavaş yavaş şerbeti ilave edin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte, helva suyunu çekene kadar karıştırın.

Demlenmesi için 15 dakika bekletin. Kaşıkla şekil verip, tarçın serpiştirerek servis yapın.