RAMAZAN 26.GÜN 2024

12.02.2024 58:06
RAMAZAN 26.GÜN 2024

ELVEDA EY ŞEHR-İ RAMAZAN ELVEDA

FAYDALI BİLGİLER

- Burnunuzu iyi bir şekilde tıkayıp yerseniz elma ile patatesin tadı aynı gelir.

- Elma çekirdekleri çok az miktarda siyanür içerir. Bu tabii insan için tehlike arz etmez ama yine de elma çekirdeklerini çiğneyip yutmak doğru değildir.

- Acı biber teknik olarak aslında acı değil, yakıcıdır. Çünkü acı biberdeki kapsaisin maddesi dille reaksiyona girerek kendini savunmak için yakmaya çalışır.

- Nanenin yarattığı soğukluk hissinin nedeni mentoldür. Mentol, dildeki alıcılarla reaksiyona girerek soğukmuş hissiyatı yaratır. Beyin de aldanıp soğuk sanarak size bu hissi yaşatır ama aslında dilin sıcaklığı değişmemiştir.

- Meyve ve sebzeler de tıpkı kedi-köpek gibi bir nevi evcilleştirilme sürecinden geçmiştir. Örneğin muz insanlar tarafından ilk kez Güneydoğu Asya’da yetiştirildi. Vahşi muzlar küçük, kuru ve en önemlisi de çekirdekliydi. Zaman içerisinde islah edildiler ve bugünkü modern muz ortaya çıktı.

 - Benzer şekilde, havuç da başlarda turuncu değil mordu. 16’ıncı yüzyılda Alman çiftçiler havuç yetiştirmeye başladılar ve zamanla havuçlar şu anki rengini aldı.

- Eğer çok miktarda havuç yerseniz derinizin rengi turuncumsu olur. Bunun nedeni, havucun karoten içermesidir. Renk değişikliği öncelikle de burunda başlar.

- Yeşil zeytin ile siyah zeytin aynı ağaçta yetişir. Aralarındaki fark, yeşil zeytinin daha önce toplanmasıdır.

 DENİZ ÜRÜNLERİ PÜF NOKTALARI

- Balığın taze olup olup olmadığı, gözlerinin parlak, etinin sıkı, solungaçlarının pembe olmasından anlaşılır. Parmakla bastırıldığında kısa sürede eski haline dönmelidir.

- Ellerdeki balık kokusunu gidermek için limon ya da sirke ile ovmak gerekir.

- Balıkların pullarını temizlemek için, soğuk suyun içinde 5 dakika bekletin ve yıkayın.

- Balıkların kıtır kıtır kızarması için, un yerine mısır unu ile kızartın.

- Mutfağınıza yayılan balık kokusunu gidermek için, bir tencerede az miktarda sirke kaynatın.

PATLICAN ÇORBA

 Malzemeler:

 250 gr Patlıcan  200 gr Margarin 150 gr Un  2 adet Yumurta Sarısı  1 adet Limon  120 gr Ceviz İçi  1çay Kaşığı Kırmızı Toz Biber, 1çay Kaşığı KimyonBeyaz Biber, Tuz Yeteri Kadar.

Hazırlanışı:

Patlıcanları közde pişirip kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Bir tencereye margarini koyup eritin ve unu ilave edip pembeleşene kadar kavurup et suyunu ilave ederek yumuşak bir kıvama getirin. Sütü, yumurta sarısını çırpıp limon suyunu ve tatlandırıcıları ilave ederek ağır ateşte kaynatıp ocaktan indirdikten sonra küp doğranmış patlıcanları ve kırılmış cevizi serpiştirerek servise gönderin.

KAŞIK SALATA

Malzemeler:

3 adet domates 1 adet salatalık 2 adet sivri biber 1 adet küçük boy soğan 3 dal maydanoz 3 dal nane 3 çorba kaşığı kıyılmış badem Yarım çay bardağı zeytinyağı 1 çorba kaşığı limon suyu 1 çorba kaşığı nar ekşisi Tuz

Hazırlanışı:

Domates ve salatalığı soyup, ince kıydıktan sonra servis tabağına alın. Üzerine ince kıyılmış sivri biber, soğan, maydanoz ve nane ilave edip, harmanlayın. Kıyılmış badem serpin. Küçük bir kapta zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ve tuzu karıştırıp, salatanın üzerine gezdirdikten sonra servis yapın.

EKŞİLİ KÖFTE  

Malzemeler:

1 buçuk kg kemikli kuzu budu  1 su bardağı barbunya fasulye  250 gr ince bulgur  1 su bardağı nohut 2 adet domates 2 adet soğan 2 adet yumurta 2 çorba kaşığı un  2 çorba kaşığı tereyağı  3-4 dal ekşi sumak 250 gr yağsız kıyma 1/2 demet maydanoz, kıyılmış 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber 1 tatlı kaşığı kuru nane yeteri miktarda tuz, karabiber

Hazırlanışı:

 Eti, bir baş soğanla kavrulup ağır ateşte pişirin. Diğer yanda akşamdan ıslattığınız barbunya fasulye ve nohudu da ayrı ayrı pişirin.

Dört dal ekşi sumağı yıkayıp bir kâseye koyun ve üzerine sıcak su ilave edip, bir saat kadar bekletin. Sumak yerine limon da kullanabilirsiniz. Bu arada yağsız kıyma, bir soğanın rendesi, bulgur, iki yumurta, tuz, karabiber, kırmızıbiber, maydanoz ve nane koyup, azar azar su ilave ederek iyice yoğurun. Bulgurlar da biraz yumuşadığında 2çorba kaşığı un ilave edip, yoğurun. Elinizi ıslatıp, bu hamurdan azar azar koparıp, fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Haşlanmış et, nohut ve fasulyeyi büyükçe bir tencereye suları ile birlikte koyup, kaynatın. Hazırladığınız köfteleri içine atın, köfteler piştiğinde ıslattığınız sumağın suyu süzüp, ilave edin. İki çorba kaşığı tereyağında kabuklarını soyup, küp küp doğradığınız 2 domatesi pişirin, yemeğin üzerinde gezdirin. Sıcak servis yapın.

ETLİ MANTI

Malzemeleri:

1.1/2 buçuk su bardağı un 1/2 çay bardağı su 1 adet yumurta 1 çay kaşığı tuz

İç harç malzemesi: 150 gr. Kıyma 1adet küçük soğan 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı pul biber Yeteri miktarda tuz

Hazırlanışı:

un, yumurta, su ve tuz eşliğinde sert bir hamur yoğur un hamuru ikiye bölün ve ayrı ayrı beze yapın

Bezelerin üzerini bez ile kapatın dinlendirin. kap içine kıyma, ince doğranmış soğan, karabiber, pulbiberve tuzu katın yoğurun. Hamur bezelerini ince açın ve karelere bölün Üzerlerine harçtan koyun ve kareleri karşılıklı köşelerden birleştirin Tencerede suyu kaynatın ve tuzunu ilave edin mantıları kaynayan su içine alın Tencere açık olarak 15 dakika haşlayın sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile servis edin

CEVİZLİ REVANİ

Malzemeler:

5 Çay Bardağı Un,  4 Adet Yumurta  2 Çay Bardağı Yoğurt,  1,5 Çay Bardağı İrmik  2 Çay Bardağı Şeker  1 Su Bardağı Ceviz  2 Paket Kabartma Tozu  2 Paket Vanilya Hindistan Cevizi (süslemek için)

Şerbeti İçin: 3,5 Su Bardağı Şeker

 3,5 Su Bardağı Su ¼ adet Limon

Hazırlanışı:

Ön hazırlık olarak şerbeti hazırlayalım. Bunun için şeker, su ve çeyrek limonu kaynatalım. Soğumaya bırakalım.Yumurtaları şekerle beraber köpürene dek çırpalım. Yoğurdu, irmiği, vanilyayı katalım. Elenmiş una kabartma tozunu ekleyerek çırpma kabına alalım. İri dövülmüş cevizleri de alıp karıştıralım. Küçük bir fırın tepsisini hafif yağlayıp, hamurun yapışmaması için şeker serpiştirelim. Hamuru tepsiye döküp, önceden ısıttığımız orta ısılı fırında altı üstü pembeleşene dek pişirelim. Fırından aldıktan sonra üzerine 1 su bardağı su gezdirelim. Önceden hazırlayıp, soğuttuğumuz şerbeti revaninin her köşesine eşit olarak yayalım. Şerbetini emdiğinde dilimleyerek servis tabağına alalım. Üzerine, dilediğimiz süslemeyi yaparak servis yapalım.