TEMİZLİK VE HİJYEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

08.01.2023 59:51
TEMİZLİK VE HİJYEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

TEMİZLİK VE HİJYEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

1 Temizlik Ve Hijyen Arasındaki Fark Nedir: 

2 Temizlik;

gıdanın ve gıda ile temas eden yüzeylerdeki görünür kirlerin ortamdan uzaklaştırılmasıdır.

Hijyen;

Sağlıklı ortamın korunması ve her türlü hastalık etmeninden arındırılmasıdır.

3 Besin Hijyeni: 

Besin hijyeni; herhangi bir besinin tümüyle hastalık yapan etmenlerden arınmış olması anlamına gelir.

4 Gıda Kirlenmesinin Nedenleri: 

Fiziksel Kirlenme Kimyasal Nedenler Biyolojik Nedenler: bakteriler

5 Zararlı Bakterilerin Kaynağı Nelerdir: 

Derideki yara, kesik ve çatlaklar Saç, sakal ve giysiler Burun akıntısı ve tükürükler Sokak ve tuvalet sonrası yıkanmayan eller çok sayıda bakteri içerir.

6 Çapraz Bulaşma

Yemek hazırlarken kullanılan kirli aletler Kirli eller

Doğrama tahtaları Mutfak tezgahı, mutfak önlüğü Yemek hazırlarken giyilen giysiler Öksürme-hapşırmadan kaynaklanan damlalar

7 Sağlıklı ve Nitelikli Besin Satın Alma

Besinlerinizi güvenilir yerlerden satın alın. Sağlam ve zedelenmemiş besinleri seçin. Etiket bilgilerini okuyun ve kullanma, saklama talimatlarına dikkat edin. Çabuk bozulan et, tavuk, balık gibi besinler ile dondurulmuş gıdaları alışverişin en sonunda alın ve çiğ olarak tüketilebilen gıdalarla temasını önleyin Kaynağı bilinmeyen sokak

Sütünü almayın. Kabuğu kırık, çatlak, kirli yumurtaları --Bombalaj olmuş ürünleri satın almayın: ayran, konserve vs.

8 Satın Alınan Besinlerin Saklama İlkeleri

Tahıl, kurubaklagil, şeker, tuz vb. kuru, serin ve karanlık ortamda saklanmalıdır. Pastörize sütler ve kutusu açılmış UHT sütler buzdolabında 2 günden fazla bekletilmemelidir. Patates kuru, karanlık ve serin yerde saklanmalıdır. Çeşitli sebze ve meyveler kurutularak saklanabilir. Gölge bir yerde üstü bez ile kapatılarak kurutulmalıdır. Tarhana gibi. Yumurta yıkanmadan buzdolabına konmalı ve 2 haftadan fazla bekletilmemelidir. Buzlukta saklanacak gıdalar yassı şekilde poşetlere konmalı ve çözdürme işlemi buzdolabında yapılmalıdır. Sıcak yemekler en fazla 2 saat tezgâhta bekletilmeli, acil soğutularak buzdolabına alınmalı ayrıca, sebze yemekleri 3-4 gün, etli yemekler 2 günden fazla bekletilmemelidir. Buzdolabında çiğ ve pişmiş besinlerin teması önlenmelidir. İyotlu tuz koyu renkli cam kavanozlarda güneş almayan ve serin yerde saklanmalıdır.

9 Besinleri Hazırlarken-Pişirirken Temel İlkeler:

Tüm işlemlerden önce eller ve kullanılacak malzemeler iyice yıkanmalıdır. Çiğ et, tavuk veya balıkta kullanılan malzemelerin çiğ olarak yenecek malzemelerle teması önlenmelidir. Meyve ve sebzeler iyice yıkanmalı. Uygun sıcaklık ve sürede pişirilmemiş hayvansal besinler tehlike yaratabilir. Küflenmiş besinlerin tamamı atılmalıdır. Kuru baklagiller ve makarna az su ile haşlanmalı ve suları dökülmemelidir. Sütlü tatlılara şeker sonradan eklenmelidir.

10 Kişisel Hijyen :

Bireyin sağlığını sürdürmek için yaptığı “ÖZBAKIM’’ uygulamalarını içerir.